Trošarinski prihodi srezani

Siva ekonomija duhana cvjeta kako bi se sačuvao socijalni mir

Prihodi od trošarina srezani na petinu
Gospodarstvo / Novac | 12. 04. 2018. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Prihodi od trošarina na domaće proizvode u prvom ovogodišnjem kvartalu bilježe pad veći od 20 posto, a u odnosu na isti period prošle godine prikupljeno je 18,9 milijuna maraka manje po ovoj osnovi, pokazuju preliminarni rezultati Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Najveći pad ponovo je zabilježen kod trošarina na domaći duhan i duhanske prerađevine, i to od 25 posto, ili za 12,82 milijuna KM manje nego za prva tri mjeseca 2017. godine.

Nakon duhana, pad prihoda je zabilježen i kod domaće nafte, alkohola, bezalkoholnih pića i domaćeg piva, pišu Nezavisne novine.

Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, kaže kako podaci pokazuju da je u najvećem problemu industrija duhana.

"Evidentan je problem s duhanom, koji traje više godina. Tvornice su propale, a siva ekonomija cvjeta. Ona se čak i tolerira u nekom obliku kako bi se sačuvao socijalni mir. Ljudi na ulicama prodaju cigarete i duhan, ali ih niko u tome ne sprečava", kaže Kešetović. Smatra kako je trošarinska politika pogubna za domaću proizvodnju i da je uništava.

Inače, kada je duhan u pitanju, negativan trend po pitanju prikupljanja trošarina iz prošle godine samo se prelio u ovu.

Sa 207,5 milijuna KM, koliko je po ovoj osnovi uplaćeno 2016. godine, u prošloj godini je uplaćeno 190,3 milijuna KM, ili u postotcima gledano manje za 8,27 posto.

U Gospodarskoj komori Republike Srpske kažu kako se rast trošarina negativno odražava na kupovnu moć stanovništva, pa je sigurno to jedan od razloga pada prihoda od ovog nameta.

"Također, naše gospodarstvo je opterećeno velikim nametima, koji se negativno odražavaju na ukupno poslovanje gospodarstva", kaže Vladimir Blagojević, glasnogovornik Komore.

Inače, trošarina na domaće proizvode je jedina vrsta prihoda koja je zabilježila pad u prvom kvartalu.

Primjera radi, od trošarinske robe iz izvoza za prva tri mjeseca prikupljeno je 35,7 milijuna maraka više nego u istom periodu 2017.

Generalno gledano, prihodi od neizravnih poreza u prva tri mjeseca 2018. godine iznosili su 1,71 milijardu KM i veći su za 158 milijuna KM, ili 10,25%, u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Iz sredstava koja je prikupio UNO BiH sa više od 80 posto financiraju se svi nivoi vlasti u BiH. Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima, koji su u prva tri mjeseca 2018. godine ostvarili pravo na povrat PDV-a u iznosu od 319 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i distrikt Brčko iznosili su jednu milijardu i 382 milijuna KM i veći su za 133 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom razdoblju 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close