Patek Philippe Ref 96 Quantieme Lune

Sat posljednjeg kineskog cara prodan za rekordnih 6,2 milijuna dolara

Kupac sata je kolekcionar koji živi u Hong Kongu, a kupio ga je telefonskom licitacijom.
Gospodarstvo / Novac | 24. 05. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ručni sat posljednjeg kineskog cara prodan je na aukciji za rekordnih 6,2 milijuna dolara. Riječ je o satu Patek Philippe Ref 96 Quantieme Lune koji je pripadao caru Puyi iz dinastije Qing.

Život ovog cara je bio inspiracija za film "Posljednji car (The Last Emperor)" iz 1987. godine. Kupac sata je kolekcionar koji živi u Hong Kongu, a kupio ga je telefonskom licitacijom.

Britanska aukcijska kuća Phillips je priopćila da je ovo rijedak sat koji je Puyi dao ruskom prevoditelju Pernjakovu na čuvanje dok je bio zatvoren u Sovjetskom Savezu. Prodajna cijena je nadmašila pretprodajnu procjenu od tri milijuna dolara.

Thomas Perazzi iz aukcijske kuće Phillips je izjavio za agenciju Reuters da je riječ o najvišoj cijeni sata u odnosu na bilo koji drugi ručni sat koji je pripadao nekom caru.

Primjera radi, sat također proizvođača Patek Phillipe, koji je pripadao posljednjem etiopskom caru Haileu Selassieju, 2017. je prodan za 2,9 milijuna dolara. Rolex, koji je bio u vlasništvu posljednjeg vijetnamskog cara Baoa Daija, također 2017. je prodatn za pet milijuna dolara.

Puyi je rođen 1906. te je bio posljednji car kineske dinastije Qing. Njegova vladavina je počela kada je imao samo dvije godine, a 1912. je bio prisiljen abdicirati.

Nakon 20 godina od abdikacije, postavljen je za marionetskog vođu Mandžurije koju su okupirali Japanci. Poslije poraza Japana u Drugom svjetskom ratu, sovjetska vojska je Puyija zarobila na kineskom aerodromu Shenyang. U Rusiji je bio zatvorenik pet godina.

Kada se vratio u Kinu, ponovo je zatvoren, ovaj put na 10 godina. Izlaskom iz zatvora je radio nekoliko poslova, među kojima je vrtlar u Kineskom nacionalnom botaničkom vrtu u Pekingu. Preminuo je 1967. u 61. godini.

Ref 96 se smatra prvim složenim ručnim satom koji je Patek Philippe uveo u serijsku proizvodnju. Perazzi je istaknuo da postoje samo tri primjerka ovog sata.

Predmet aukcije je bila i lepeza posljednjeg kineskog cara na kojoj je ispisao pjesmu "posvećenu mom drugu Permjakovu". Koštala je više od 77.800 dolara, što je šest puta više od pretprodajne procjene.

Međutim, njegov sat je po aukcijskoj cijeni daleko iza najskupljeg sata ikada prodanog na aukciji. Sat Patek Philippe Grandmaster Chime je 2019. prodan za 31 milijun dolara. Tada je rečeno da je to najsloženiji luksuzni sat ikada napravljen, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close