Mirovine

Republikanci tvrde: Zavod vara umirovljenike, plijen je oko pola milijuna KM

Gospodarstvo / Novac | 17. 08. 2022. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni Zavod MIO od 1.1.2022. godine do danas zaradio je preko 500.000 KM n atrajnim rješenjima za starosne mirovine, te time izravno prevario desetine tisuća umirovljenika koji umjesto viših primaju manje iznose mirovina od onih koje su dugotrajnim radom zaradili, tvrdi širokobriješki ogranak Hrvatske republikanske stranke.

''Zbog toga je Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg pokrenula niz inicijativa i aktivnosti kojima traži od mjerodavnih tijela da poduzmu mjere kako bi se sankcionirala nezakonita postupanja te kako bi se napravila revizija svih uručenih rješenja za starosne mirovine, a koja su izdata od početka tekuće godine'', navodi širokobriješki HRS navodeći kako dokumenti, ''točnije rješenja za starosn umirovinu, do kojih je došla Hrvatska republikanska stranka ŠirokiBrijeg, potvrđuju prevaru neviđenih razmjera''.

''Naime, premda je prilikom obračuna mirovina Federalni Zavod za MIO bio obvezan postupati sukladno Odredbom članka 46.st.4. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji propisuje da, ako su plaće, odnosno osnovica osiguranja unesene u matičnu evidenciju nositelja osiguranja u neto iznosu, onda se dijele s prosječnom neto plaćom u SR BiH, odnosno Federaciji BiH, a ako su unesene u bruto iznosu, onda se dijele s prosječnom godišnjom bruto plaćom, tako nije postupao'', navodi stranka.

Dodaju kako je federalni Zavod MIO izračune za starosnu mirovinu vršio mimo propisanog Zakona sukladno internom Naputku te time oštetio veliki broj umirovljenika.

''Time su brojni umirovljenici dobili trajne mirovine umanjene u rasponu od 30 do 100 KM.  Nezapamćena korupcija odnosi se na razdoblje od 1.1.2022. godine do danas, te na jako veliki broj umirovljenika (cca.10.000) i  kada bi se navedena brojka pomnožila s prosječno 50 KM razlike novca, procjenjuje se kako su umirovljenici za 8 mjeseci zakinuti iznosom većem od 500.000 KM. Drugim riječima, svaki umirovljenik koji je u posljednjih osam mjeseci dobio umanjeno rješenje za starosnu mirovinu „pokraden“ je za prosječno 500 KM, što je skandal velikih koruptivnih radnji zbog kojih bi netko morao dati objašnjenje'', navela je Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg.

 

Kopirati
Drag cursor here to close