Skok

Rekordna inflacija u eurozoni u siječnju

Prema podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), objavljenim u srijedu, najnoviji podaci su bili u skladu s tržišnim očekivanjima.
Gospodarstvo / Novac | 23. 02. 2022. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja inflacija u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, porasla je na rekordnih 5,1 posto u siječnju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat), objavljenim u srijedu, najnoviji podaci su bili u skladu s tržišnim očekivanjima.

Godišnja inflacija je u prosincu 2021. godine iznosila 5 posto.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji porasla je na 5,6 posto u siječnju, u odnosu na 5,3 posto u prosincu, naveo je Eurostat u izvještaju.

Na mjesečnoj razini, inflacija u eurozoni je u siječnju porasla za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je inflacija u EU porasla za 0,5 posto u odnosu na prosinac.

Najviše godišnje stope zabilježene su u Litvaniji, gdje je inflacija iznosila 12,3 posto, Estoniji 11 posto i Češkoj od 8,8 posto. Najniže godišnje stope zabilježene su u Francuskoj, gdje je inflacija iznosila 3,3 posto, Portugalu 3,4 posto i Švedskoj 3,9 posto.

U siječnju je najveći efekt na godišnju stopu inflacije u eurozoni imala energija s 2,8 procentnih poena.

Eurozona je monetarna unija 19 država članica Europske unije (EU) koje su usvojile euro kao primarnu valutu i jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Inflacija je povećanje općih razina cijena u određenom vremenskom razdoblju koje obuhvaća cijelu ekonomiju. Kada opća razina cijena poraste, određena valutna jedinica u stanju je kupiti sve manje proizvoda ili usluga, čime dolazi do smanjenja kupovne moći po novčanoj jedinici.

Kopirati
Drag cursor here to close