Burno na sjednici PS BiH

Rasprava parlamentaraca: bahat odnos prema proračunskim novcima se nastavio

Proračunom je predviđeno 21,7 milijuna KM za borbu protiv pandemije koronavirusa, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.
Gospodarstvo / Novac | 07. 07. 2021. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu se održava sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u čiji dnevni red je uvršten i Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu.

Vijeće ministara BiH je krajem ožujka utvrdilo Nacrt zakona o proračunu u iznosu od 1,87 milijardi KM. Taj iznos je za oko tri posto viši u odnosu na 2020. godinu. Za servisiranje vanjskog duga BiH je predviđeno oko 844 milijuna KM, ili pet posto više nego 2020. godine.

Posebne odluke

Proračunom je predviđeno 21,7 milijuna KM za borbu protiv pandemije koronavirusa, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Inače državne institucije funkcioniraju na osnovu Odluke o privremenom financiranju za treći kvartal ove godine koja je donesena jer ovogodišnji proračun još nije usvojen, a kojeg sada trebaju potvrditi oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi stupio na snagu.

''U budžetu nema ni sredstava za sanaciju ekonomskih šteta prouzrokovanih koronavirusom, nego su naznačena 17 milijuna za borbu protiv covida, bojim se da će ova sredstva biti utrošena tek na kraju godine. Bojim se da se neće potrošiti do kraja godine. Klub PDP-SDS neće podržati proračun, moglo se više štedjeti'', rekla je Mira Pekić.

Privukla pažnju

Snježana Novaković Bursać (SNSD) ističe da predloženi proračun održava realnost.

''Mala stvar mi je privukla pažnju u vezi jedne stavke, tiče se Direkcije za civilno zrakoplovstvo gdje je iznos smanjen. Ovo je institucija koja se kontinuirano suočava s odlaskom stručnih kadrova, i to baš zbog iznosa plaća. Možemo doći u situaciju da budemo zemlja koja neće imati civilno zrakoplovstvo, ako Ministarstvo financija može da se nekim preraspodjelama vrate sredstva ili da se nađe adekvatno rješenje za njihov rad koji ovisi od financiranja'', smatra Novaković-Bursać.

Stari trend

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) istaknula je da ovaj proračun pokazuje stari trend – nedomaćinsko trošenje.

''Voljela bih da imamo strukturu novih zapošljavanja. Već godinama Ured za razmatranje žalbi vapi za zaposlenicima a ne može to ostvariti, pa imamo nesrazmjer u broju zaposlenih i rješavanju određenih žalbi. Ovdje se moglo više voditi računa o rashodima. Čini mi se da smo čekali da prođe najžešći jek pandemije pa da se razmašemo'', kazala je Lepić.

Dodala je da Naša stranka i NB neće podržati proračun te da će to pokušati riješiti preko amandmana, ali, prema njenim riječima, bahat odnos prema proračunskim novcima se nastavio, prenosi Avaz.

Milijuni za nabavku automobila

Mira Pekić i Dragan Mektić, zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazali su kako neće glasati za Proračun kritizirajući ga. Istaknuli su kako on služi za samozadovoljavanje potreba i da ima bezobrazne rashode. Naglašeno je kako veliki dio sredstava ide za nabavku automobila i zapošljavanje u onim institucijama u kojima to nije potrebno.

“Ovo je neosjetljiv proračun u kojem nema ništa što bi ukazivalo na trenutnu krizu koja je na snazi u BiH. Imamo sve ekonomske pokazatelje u minusu. Predložen je da se pokriju rashodi, odnosno za nova zapošljavanja u UIO i Graničnoj policiji koja godinama ukazuje potrebu za novim ljudima, ali imamo i nova zapošljavanja u PSBiH, RAK-u i drugim institucijama koje za to nemaju potrebu”, rekla je Pekić.

Dodala je kako je u PSBiH planirano upošljavanje 15 novih radnika, u MVP dva, u RAK-u 10, dok je za UIO planirano 133 i GP 100 graničnih policajaca.

Milijuni za nabavku automobila

Istaknula je kako su predviđeni “enormni troškovi za nabavku opreme – kupovinu automobila”. Prema njenim tvrdnjama, UIO izdvaja 1,2 MILIJUNA KM, Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH 360.000 KM. MVP planira nabavku devet vozila od blizu pola milijuna KM, Predsjedništvo 635.000 KM, a PSBiH pola milijuna KM.

“Mi iz Kluba PDP-SDS-DNS nećemo podržati ovakav proračun i ovakve bezobrazne rashode u vremenu kada se ovo sve događa u BiH. Sedamnaest milijuna KM je za borbu protiv pandemije predviđeno u proračunu, ali nema obrazloženja. Putni troškovi za Predsjedništvo – stavka je povećana 100 posto”, kazala je Pekić.

Mektić: Proračun se ne dotiče zdravlja ni građana BiH

Dragan Mektić, kazao je kako budžet služi svrsi “samozadovoljavanja potreba administracije”, prvenstveno kod povećavanja broja zaposlenih u institucijama BiH”.

“To se posebno odnosi i kroz povećanje sredstva za kapitalne investicije na razini BiH, a kada kažemo kapitalne investicije, mislim prvenstveno tu da bi se uspjeli do kraja godine završiti potrebne tendere i javne nabavke za utrošak tih sredstava. A znamo da je u javnim nabavkama i tenderima neviđena korupcija i neviđeni kriminal i pljačka ovog naroda. Ovaj proračun nije se osvrnuo na jedan ključni problem BiH – utjecaj smanjena posljedica ekonomske krize jer povećavamo broj zaposlenih, kupovine novih vozila, a to se ne tiče i ne dotiče građana, njihovog standarda i njihovog preživljavanja. Ovaj proračun se ne dotiče ni pitanja javnog zdravlja, građana BiH, a tu mislim na posljedice pandemije”, rekao je Mektić, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close