Premijerka tvrdi

Proračun HNŽ-a 'zapeo' u Ministarstvu financija

Gdje je zapeo proračun HNŽ-a za 2024. godinu?
Gospodarstvo / Novac | 29. 01. 2024. u 18:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici trebala je raspravljati o Proračunu HNŽ-a za 2024. godinu koji je završen i politički usuglašen, ali još uvijek nije izašao iz Ministarstva financija prema Vladi, kazala je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač.

Inače, ministar u Ministarstvu financija je Adil Šuta.

Video: Intervju s ministrom Šutom

Buhač je rekla kako je očekivala Proračun i u petak, a plan je bio da se na današnjoj sjednici raspravlja o Proračunu zajedno s financijskim planovima svih izvanproračunskih fondova.

''Kada govorimo o ovim fondovima ide Odluka o prijevremenom financiranju vezano za Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a, budući da su se pojavile neke nedoumice oko raspodjele sredstava za financiranje usluga zdravstvene zaštite. Osobno smatram da je riječ samo o nedostatku komunikacije između Zavoda i zdravstvenih ustanova, ali ostavili smo prostor da se to iskomunicira kako bismo navedeni plan i usvojili'', kazala je Buhač.

Podsjetimo, današnja izvanredna sjednica Skupštine je zakazana kako bi Skupština riješila svoj dio zakonskih obveza koje se odnose na funkcioniranje Službe za zapošljavanje, Fonda za zaštitu okoliša i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Tijekom sjednice županijska Skupština je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2024. godinu u iznosu od 2.800.000,00 KM te Odluku o izvršenju Financijskoga plana Fonda. Prihvaćena je i Odluka o privremenomu financiranju Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a za 2024. godinu za tromjesečno razdoblje, od 1. siječnja do 31. ožujka 2024. godine, u ukupnomu iznosu od 38.177.000,00 KM.

Martinović je uoči sjednice komentirao i navode CCI-a da Skupština i Vlada HNŽ-a ignoriraju brojne nepravilnosti županijskih institucija.

''Nije u pitanju ignoriranje ni Skupštine ni Vlade, reviziju tih institucija radi Ured za reviziju Federacije BiH i svake godine se revidiraju svi subjekti koji funkcioniraju i u okviru Federacije, a i u okviru županijskih vlasti. Mi ta izvješća imamo, ali dosad nismo imali praksu da ovdje na sjednicama posebno razmatramo takva revizorska izvješća iz razloga što mi nemamo utemeljeno ni posebno tijelo koje bi se bavilo tim pitanjem'', rekao je.

Dodaje da je u Parlamentu FBiH to Odbor za reviziju kojeg čine predstavnici jednog i drugog doma Parlamenta.

''Mi smo ovo pismo primili k znanju, a želja bi nam bila da u okviru postojećeg poslovnika predvidimo mogućnost da i mi imamo slično tijelo koje bi se bavilo ovim pitanjem. U pitanju je nova praksa koju Centar civilnih inicijativa želi na neki način promovirati kad su u pitanju ova revizorska izvješća. Mislim da ćemo tijekom ove godine riješiti to pitanje'', kazao je Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close