Zbog nacrta Zakona

PROI: Ugostitelji trebaju slušati svoje klijente, a ne duhansku industriju

Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2017. u 08:26 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje PROI reagiralo je danas na nedavno priopćenje Udruženja hotelijera i restoratera BiH u kojem je naglašeno kako ih ‘’ne zanimaju primjeri Gruzije ili Rusije’’ i kako će novi Nacrt zakona o kontroli duhana ‘’bez egzistencije ostaviti bez malo 20% stanovništva’’.

Kako tvrde iz PROI-a, posebno je simptomatična činjenica da se reakcija tog udruženja oslanja na nejasne podatke i izvore na koje su se u svom priopćenju referirali kao “po svim proračunima.”

Prema istraživanju javnog mnijenja Ekonomskog instituta u Sarajevu krajem 2016. godine u pet gradova u FBiH, više od 70 posto građana među kojima su jednako bili zastupljeni i pušači i nepušači izjavilo je da podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim i radnim mjestima.

U ispitivanju stavova vezanih za posebne odredbe zakona, posebna pažnja upravo je bila okrenuta ka mogućem utjecaju na ugostiteljstvo. Tako je više od 60 posto pušača izjavilo da nakon uvođenja zabrane pušenja ne bi manje posjećivalo ugostiteljske objekte niti trošilo manje novca u njima, dok je više od 80 posto nepušača izjavilo da bi češće posjećivalo ove objekte i više vremena provodilo u njima.

Kako naglašavaju iz PROI-a, ne postoji opravdan razlog za strah da će bilo ko iz ugostiteljskog sektora “ostati bez posla” i da će ljudi “ostati bez egzistencije” zbog uvođenja ovakvog zakona.

Iz PROI-a poručuju kako se još od izrade prednacrta tog zakona velika pažnja usmjerila upravo na utjecaj na sektor ugostiteljstva, a primjeri drugih zemalja, uz rezultate istraživanja u FBiH jasno su pokazali da razloga za brigu nema.

‘’Razumijemo da su neki ugostitelji zabrinuti i obmanuti agresivnim i manipulativnim djelovanjem duhanske industrije i da predviđanja o propasti biznisa mogu izazvati strah, ali i otvoren put za manipulaciju. Zbog toga smo mi u PROI-u potpuno otvoreni za svaki vid diskusije i suradnje za zabrinutim ugostiteljima. U tom cilju bit će organizovana studijska posjeta jednoj od zemalja EU na kojoj će sudjelovati predstavnici ugostitelja i novinara sa ciljem da razgovaraju sa lokalnim ugostiteljima i saznaju njihova iskustva’’, naveli su iz PROI-a u svome reagiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close