Dugovanja

Poreznici prodali i stadion  

Preko licitacija, koje su bile oglašavane putem medija i  na internet stranici Porezne uprave RS, nuđeno je bukvalno sve i svašta...
Gospodarstvo / Novac | 21. 01. 2018. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Porezna uprava Republike Srpske inkasirala je prošle godine oko 1,2 milijuna maraka na osnovu prodaje zaplijenjene imovine, među kojom je bio i stadion, pišu Nezavisne novine navodeći kako su pradoani i stambeni objekti, poslovni prostor te motorna vozila, ali i vrijednosni papiri.

Preko licitacija, koje su bile oglašavane putem medija i  na internet stranici Porezne uprave RS, nuđeno je, navode novine, bukvalno sve i svašta, a imovina je bila uglavnom u vlasništvu privatnih poduzeća.

Na jednoj od posljednjih u prošloj godini ponuđena je presa ekstruder za briket, čija je procijenjena vrijednost iznosila 36.000 maraka.

Na njoj su mogli sudjelovati svi zainteresirani koji nemaju neizmirene porezne obveze i koji su prije održavanja licitacije uplatili depozit od deset posto.

Također, tijekom prethodne godine na prodaju su nuđeni i viljuškari, strojevi za pravljenje stočne hrane, CNC-strojevi, ali i aparati za kavu, barski šank, stolovi i stolice, pa čak i ventilacija iz kafića.

Prema riječima Nikole Salapure, glasnogovornika Porezne uprave RS, zaplijenjene pokretne stvari se skladište u prostorijama osiguranim za te namjene nakon čega se organizuje prodaja.

"Prema Zakonu o poreznom postupku, oglašavanje prodaje zaplijenjenih pokretnih stvari vrši se najkasnije u roku od tri dana od dana izvršene procjene njihove vrijednosti. Ako je pokretna stvar podložna kvarenju ili ako njezino čuvanje iziskuje velike troškove, Porezna uprava RS tu stvar prodaje neposrednom pogodbom, bez odgađanja, po cijeni koja ne može biti niža od 50 posto procijenjene vrijednosti stvari", rekao je.

Inače, postupak prinudne naplate poreskih obveza Porezna uprava RS pokreće po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreznih obveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreznih obveza.

Do kraja studenog prošle godine pokrenut je 72.791 takav postupak na ukupan iznos obveza od 151 milijun maraka.

Ovaj broj se, navode Nezavisne novine, povećava iz godine u godinu, a Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci, kaže kako to ukazuje na činjenicu da Porezna uprava uvezuje sustav i ima dobru evidenciju o tome tko plaća porez, a ko ne i da je po tom pitanju mnogo agilnija nego ranije.

"Prije desetak godina plaćanje poreza se smatralo kao dobrovoljna stvar i ljudima je bilo prepušteno da sami odluče hoće li platiti porez ili ne, što je jedan dio njih zloupotrebljavao jer nije bilo nekih velikih sankcija. Sada se situacija promijenila i uz pomoć informacionih tehnologija i elektronskog sustava, evidencija je mnogo ažurnija", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close