Centar za humanu politiku

Porezni dug RS-a godinama veći od milijardu KM

''Veći dio dugovanja neće biti naplaćen zbog propuštanja pravovremene naplate poreza i koruptivnih interesa''.
Gospodarstvo / Novac | 03. 03. 2022. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema evidencijama Porezne uprave ukupan porezni dug u RS godinama iznosi više od milijardu KM, od čega trećinu dugovanja imaju bolnice, domovi zdravlja i druge javne zdravstvene ustanove, stoji u priopćenju Centra za humanu politiku.

Navode kako su najveći dužnici Univerzitetski klinički centar Banja Luka koji duguje 95.583.761,57 KM, Bolnica u Istočnom Sarajevu koja duguje 46.973.986,21 KM, dobojska bolnica koja duguje 43.218.256,41 KM i Birač iz Zvornika koji duguje 32.997.532,99 KM.

Višemilijunska porezna dugovanja imaju Swisslion iz Trebinja, Nova forma iz Doboja, Select imex i Pegi iz Istočnog Novog Sarajeva, Makroprom iz Banja Luke, Karavan iz Sokoca, Farmaland iz Nove Topole, Man Co iz Bijeljine, PSV Commerce iz Prijedora i mnogi drugi.

Među poreznim dužnicima su Šume Srpske koje duguju preko 9 milijuna KM i grad Doboj, koji sa lokalnim javnim ustanovama i poduzećima koji služe za stranačko zapošljavanje, duguje blizu 10 milijuna KM.

''Veći dio dugovanja neće biti naplaćen zbog propuštanja pravovremene naplate poreza i koruptivnih interesa, zbog kojih će više stotina milijuna KM završiti u džepovima pojedinaca umjesto da budu naplaćeni kao javni prihodi'', istaknuli su.

Dodaju kako se porezna uprava i druge institucije u RS ponašaju diskriminativno prema većini poreznih obveznika, s obzirom da povlaštenom dijelu toleriraju neplaćanje poreskih obaveza, a nekim zbog dugovanja od nekoliko stotina KM vrše blokade računa i prinudnu naplatu.

''Postupanje Poreske uprave RS prema naplati poreznih obaveza i dugovanja, osim diskriminacije, ima obilježja nesavjesnog rada i drugih kaznenih djela koje nadležna tužilaštva u RS ne žele istražiti po prijavama i službenoj dužnosti i optužiti odgovorne'', zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close