Sa 10.

Pomjeriti rok za plaćanje PDV-a na posljednji radni dan u mjesecu

Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti.
Gospodarstvo / Novac | 30. 03. 2020. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 7.000 osoba do sada je ostalo bez posla, potvrdili su za N1 iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti.

Prijedloge nadležnim entitetskim instuticijama uputila je i Gospodarska komora Republike Srpske. Po hitnom postupku u parlamentarnoj proceduru upućen je i prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u čime se predviđa pomjeranje roka za plaćanje PDV-a.

Teška situacija

Otkazi su postali svakodnevni, a u najtežem položaju su radnici u ugostiteljskom, turističkom, drvoprerađivačkom sektoru. Situacija je teška i za vlasnike malih i srednjih poduzeća.

Aida Hasibović vlasnica je i direktorica vrtića u sarajevskom naselju Ilidža. Za N1 ističe da se donesenoj naredbi o prinudnom zatvaranju vrtića ne protivi, ali ne opravdava nadležne organe koji nisu donijeli set mjera za pomoć poduzetnicima.

"Mi smo mikrofirma koja broji šest uposlenih radnika i koja se financira isključivo iz tekućih mjesečnih prihoda i nismo u stanju ispoštovati obaveze za period koji ne radimo, osim za dio godišnjih odmora, koji smo već potrošili u prethodnih petnaest dana", kazala je Hasibović.

Velike gubitike u poslovanju ima i drvoprerađivački sektor. Prvenstveno izvozno orijetirani, prema Italiji i Njemačkoj, već u siječnju kupci su otkazali ugovore što je dovelo do smanjenja obujma posla, a naposlijetku i do otkaza .

Više od tri mjeseca bit će potrebno da se drvoprerađivački sektor u BiH vrati na stanje u kojem se nalazio prije pandemije koronvirusa. Do tada na tisuće ljudi ostat će bez posla.

Iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH upozoravaju da, ukoliko se hitno ne dovedu provedu gospodarske mjere, budućnost ovog sektora je neizvjesna. Predlažu sporazum sa socijalnim partnerima.

"Vi imate trenutno informaciju da se u drvnoj industriji blizu 2000 radnika ostalo bez posla . Imamo najava i ostalih firmi jer prije svega najviše su pogođeni ovom krizom veliki izvoznici koji su zapošljavali i po tisuću radnika i onda kao prva mjera ako otpusti 100-200 radnika to je 20 posto njenih kapaciteta", kazao je Suad Ećo iz Asocijacije.

Prijedlog koji osim zabrane otpuštanja radnika predviđa i smanjenje plaća u javnom sektoru za 20 posto neprihvatljiv je za sindikaliste.

"Prema podacima SSSBIH preko 7.000 radnika je otpušteno otkako je nastupila pandemija korona virusa. Prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije da se u javnom sektoru smanje plate za 20 posto, te iste radnike neće vratiti na posao . Smatramo da je to jeftini politički trik i dogovor između poslodavaca i Vlade na koji Savez sindikata neće pristati", izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

"Mislim da definitivno vlada se mora uključiti, ona je najprozvanija, ona treba dati određene mjere, a poslodavci i sindikata trebaju po strani ostaviti ineke nerazjašnjene stvari koje su imali u određenom periodu", kazao je Ećo.

Mjere podrške

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prethodno je kazao da će entitetska Vlada podržati sve radnike, koji zbog krize izazvane pandemijom ostanu bez posla.

"Neće ostati bez posla samo oni koju budu otpušteni, već i svi oni koji ostanu bez posla zbog ove krize, a da ih nitko nije otpustio", kazao je Novalić.

U bh. entitetu Republika Srpska na razmatranju su prijedlozi mjera podrške gospodarstvu. Nadležni uvjeravaju da gospodarstvenici neće ostati bez pomoći.

Sa državne razine stiže prijedlog pomjeranja roka za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu.

"Usvajanjem ove dopune Zakona o PDV-u bila bi ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka pandemije korona virusa od državne razine, odnosno od Vijeća ministara BiH, traži realni sektor i ukupna poslovna zajednica, a koja bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja gospodarskih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije korona virusa", navodi se u prijedlogu.

Prijedlog nije naišao na odobravanje zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

"Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i sudjelovanja svih u BiH i to uz puni konsenzus", izjavio je Vjekoslav Bevanda.

U jednom su svi složni. Vremena na pretek nema i potrebno je hitno reagirati kako bi se spasio što veći broj radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close