Sufinanciranje

Po 30.000 KM za automobile stopostotnim ratnim vojnim invalidima

Uredba o sufinanciranju nabave putničkih automobila za RVI 100 posto prve grupe
Gospodarstvo / Novac | 23. 09. 2021. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je donijela Uredbu o sufinanciranju nabavke putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve grupe, kojom se uređuje način osiguranja i dodjele sredstava, uvjeti i kriteriji za odabir korisnika, kao i uvjeti korištenja putničkih automobila.

Sredstva za ove namjene osiguravaju se u proračunu Federacije BiH.

U svrhu sufinanciranja nabavke putničkih automobila za RVI 100 posto prve grupe osigurava se iznos do 30.000 KM po jednom putničkom automobilu, a broj korisnika će zavisiti od osiguranih sredstava i razlike iznosa utrošenih sredstava.

Pravo na sufinanciranje

RVI 100 posto prve grupe, zbog specifičnih potreba i posebnih uvjeta života, ima pravo na sufinanciranje ako mu je, kao pripadniku Oružanih snaga pravosnažnim rješenjem nadležnog organa priznato svojstvo RVI 100 posto prve grupe, te da ima prebivalište i stalno živi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Uvjet je i da u posljednjih sedam godina nije od resornog federalnog ministarstva i nadležnog organa u Republici Hrvatskoj dobio putnički automobil ili sredstva za njegovu nabavku. Također je uvjet da je proveden postupak kontrole zakonitosti korištenja prava prema Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Federalno ministarstvo vrši uplatu iznosa osiguranih sredstava jednom korisniku do 30.000 KM, dok razliku iznosa do prodajne cijene automobila snosi sam korisnik sredstava.
Korisnik koji ovim putem nabavi automobil ne može ga otuđiti u roku od sedam godina.

Na ovaj način, omogućuje se da RVI 100 posto prve grupe mogu sami birati svoja ortopedska pomagala, odnosno automobile za svoje potrebe, priopćeno je iz Ureda Vlade.

Kontrola zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite

Vlada FBiH usvojila je danas informaciju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za period od 1. travnja do 30. lipnja 2021. godine.

Ova informacija će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH i uredima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Sarajevu, te biti objavljena na web stranici resornog ministarstva.

Istovremeno, Vlada je zadužila resorno ministarstvo i Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da poduzmu organizacione i sve druge radnje i mjere iz svoje nadležnosti s ciljem provođenja Dinamičkog plana Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za 2021. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close