Logika

Palo je gorivo, sad bi hrana trebala biti jeftinija…

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana "Oaza" Trebinje, kaže da bi, po automatizmu, cijene trebale ići ka dolje.
Gospodarstvo / Novac | 13. 12. 2022. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon osjetnog pada cijena goriva ispunjeni su uvjeti da se isto dogodi i s osnovnim prehrambenim namirnicama i ostalom robom koju svakodnevno kupujemo, poručili su za Nezavisne novine i nadležni, ali i borci za zaštitu potrošača. Oni ističu da su na potezu proizvođači i trgovci, koji svoje apetite moraju smanjiti jer su dizali cijene kada su poskupljivali naftni derivati.

Sada šute

Argumenti za to i te kako postoje: dizel je prije nekoliko mjeseci u prosjeku koštao 3,50 KM, a u ponedjeljak je, recimo u Bijeljini, za litar ovog goriva trebalo izdvojiti od 2,76, u Banja Luci od 2,80, u Sarajevu od 2,81 itd. Benzini su, naravno, znatno jeftiniji.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana "Oaza" Trebinje, kaže da bi, po automatizmu, cijene trebale ići ka dolje.

"Kada gorivu cijena ode gore i za 0,05 KM, odmah podižu cijenu ostale robe. Isto tako bi trebalo sada da ih spuste, ali im to ne odgovara, nego šute", rekla je Ilijić za banjalučke novine.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne, također poručuje da su se stekli uvjeti za pojeftinjenja.

"Štoviše, kada je riječ o velikom broju prehrambenih proizvoda, nije bilo uvjeta ni da se dignu cijene. Recimo, BiH je značajan proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda pa nije bilo osnova da se cijena mlijeka udupla", rekao je Arnautović za Nezavisne novine.

Na potezu je inspekcija

Prema njegovim riječima, na potezu je inspekcija.

"Ovo je vrijeme kada bi inspekcije trebale puno jače i kvalitetnije da rade. Hitno je neophodno kontrolirati cijene, pogotovo sada pred novogodišnje praznike. Cijene su katastrofalne", poručuje Arnautović.

Ekonomista Admir Čavalić ističe da su realna očekivanja da dođe do pojeftinjenja u BiH pogotovo jer se, kako kaže, bilježi pad cijena prehrambenih proizvoda na globalnom tržištu.

"Vjerujem da će ponuđači čim prije reagirati i moguće je očekivati deflaciju u određenim oblastima, negdje više, negdje manje", rekao je Čavalić.

Kazne

Nižim cijenama nadaju se i u resornom ministarstvu. U proteklih nekoliko dana, podsjećaju, došlo je do značajnog pada cijena goriva na benzinskim crpkama, ali i u regiji.

Nadaju se da će i u narednom periodu cijene na globalnom tržištu nafte i naftnih derivata biti na ovom nivou ili u padu, te da će se tako kretati i cijene na domaćim crpkama.

Podsjetimo, na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara u Srpskoj u proteklom periodu stigle su kazne teške 3,21 milijun maraka zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

Kopirati
Drag cursor here to close