MMF

Oporavljamo se, ali nema novca bez nove vlasti

Parodi zbog toga nije mogao govoriti o, eventualno, novim uvjetima za sljedeću tranšu zajma MMF-a.
Gospodarstvo / Novac | 26. 11. 2018. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi izjavio je kako je finansijski aranžman ove institucije i BiH na pauzi do formiranja novih vlasti.

''Sljedećih mjeseci ne očekuje se zaključivanje pregleda, niti doznačavanje sredstava. Čekamo formiranje novih vlasti da bismo se ponovo uključili u rad s njima'', rekao je Parodi za Dnevni avaz.

Dodao je kako će, nakon što budu formirane nove vlasti, MMF biti u prilici saznati više o njihovim prioritetima kada je riječ o ekonomskoj politici i reformama, te jesu li opredijeljene za ekonomski program koji će podržati ova institucija.

Parodi zbog toga nije mogao govoriti o, eventualno, novim uvjetima za sljedeću tranšu zajma MMF-a.

Rezidentni predstavnik MMF-a rekao je da ekonomija u BiH prolazi kroz ciklični oporavak - ostvaruje se godišnji rast od oko tri posto, bilježi se niska stopa inflacije, a nezaposlenost je smanjena.

''Proračuni su u suficitu, a bankarski sustav u dobrom stanju. Međutim, BiH može i mora postići mnogo više'', istaknuo je Parodi, precizirajući da su potrebni hrabriji reformski napori.

Da bi se to ostvarilo, ocijenio je Parodi, potrebno je smanjiti nepotrebnu birokraciju, nastaviti pojednostavljivati porezni zakon i suočiti se s problemom nekonkurentnih poduzeća u državnom vlasništvu koja usporavaju ostatak gospodarstva, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close