Novalić: Treći put ove godine povećavamo najnižu mirovinu u Federaciji

Gospodarstvo / Novac | 13. 10. 2022. u 12:53 Fena
Novalić: Treći put ove godine povećavamo najnižu penziju u Federaciji

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je poruku umirovljenicima informirajući ih da je danas na sjednici Vlade inicirao povećanje najnižih mirovina, treće u ovoj godini.

"Zadužio sam Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond PIO da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u Federaciji u najvišem mogućem procentu. Kao što vidite, čvrsto držimo do svoje riječi, ispunjavamo obećanja. Našim umirovljenicima smo pomogli i subvencioniranjem računa za električnu energiju, te onim najugroženijim, podjelom paketa iz Robnih rezervi koja se nastavlja kroz dva naredna ciklusa", poručio je Novalić.

Ističe da ovo povećanje nije jedina mjera usmjerena prema umirovljenicima.

"Važno je istaknuti: prvi put u povijesti mirovine rastu više i brže od plaća, a umirovljenici u Federaciji u znatno su boljoj poziciji u odnosu na one u drugim dijelovima zemlje. Kako smo to uspjeli? Prvo, uspjeli smo našu ekonomiju održati zdravom, ona se u Federaciji ozbiljno razvija. Drugo, ono što ostaje kao trajna stečevina narodu od moje Vlade je Zakon o PIO. Od 2020. mirovine se isplaćuju iz federalnog proračuna što znači da vam sad Federacija garantira redovnu isplatu. Koristim ovu priliku da podsjetim kako je još samo prije nekoliko godina Fond bio u dugu većem od 200 milijuna KM, a danas je stabilan. S povećanjima penzija i redovnim isplatama na vrijeme počeli smo u ožujku 2018., tako je prosječna penzija porasla za 31, a minimalna za 35 posto. Ovo je poštovane sugrađanke i sugrađani, rezultat rada ove Vlade s kojim činjenično možemo biti zadovoljni", istaknuo je Novalić zahvalivši umirovljenicima na podršci.

Kopirati
Drag cursor here to close