Od subote

Novalić potvrdio: Federacija ograničava cijene peleta

Ograničenje cijene peleta će biti operativno od subote
Gospodarstvo / Novac | 10. 11. 2022. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o ograničenju cijene tone peleta na 480 KM plus PDV odnosno 561,60 KM s PDV-om u Federaciji BiH bit će operativna od subote, 12. studenoga, potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić. Službeno će ovu odluku Vlada FBiH usvojiti u četvrtak.

''Ako se stavimo u položaj nekog troška koji nastaje proizvodnjom peleta, apsolutno je neopravdano da cijena peleta bude 1.000 KM. Ali ako vidimo da na zapadnom tržištu se može dobiti 800 eura za tonu onda je prirodna težnja da se izvozi. Mi smo stali tome u kraj do kraja siječnja, zaista visokom harmonizacijom između nas i RS-a. Ali onda se pojavio drugi problem – proizvođači peleta nisu željeli odustati od visokih cijena, jer tamo negdje ih je čekala velika nagrada na izvoznom tržištu.

Mi smo zajedno sa RS-om dogovorili se da harmoniziramo tu mjeru. Kako smo ograničili gorivo, kako smo ograničili prehrambene proizvode, rekli smo ograničavamo i cijenu peleta, pri tome vodeći računa da ne bude gubitka, 480 maraka po toni plus PDV. Ograničenje cijene bit će operativno od subote, od kada vrijedi i odluka Vlade RS-a, a važit će i naša koju ćemo u četvrtak donijeti'', rekao je Novalić gostujući na FTV-u.

 

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je na sjednici 3. studenog donijela odluku da ograniči cijenu peleta na tržištu u Republici Srpskoj.

''U dogovoru s Vladom Federacije očekujemo da i oni u što skorije vrijeme urade isto. Tako da bi cijena na tržištu u buduće u cijeloj BiH mogla biti ograničena na 480 KM, plus PDV po jednoj toni, što je i usaglašeno sa proizvođačima peleta'', istaknuo je tada premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Mjera će u RS-u vrijediti do kraja ožujka 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close