Olakšana isplata

Nizozemska poboljšava svoj mirovinski sustav

Nakon višegodišnje rasprave nizozemski Senat odobrio je prijelaz na sustav definiranih doprinosa. Prema novim propisima, oko 180 nizozemskih mirovinskih fondova precizno će radnicima i umirovljenicima navesti koliki je njihov udio u zajedničkom fond
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2023. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska se sprema izmijeniti mirovinski sustav i uvesti fleksibilnu isplatu mirovina, vezujući njihov iznos uz rezultate ulaganja, prenosi Hina.

Nizozemski radnici i njihovi poslodavci uplaćuju doprinos u privatne mirovinske fondove koji im jamče točno određeni iznos mirovine.

Takav je sustav, uz državni mirovinski fond, radnicima jamčio mirovinu tek nešto manju od plaće, ali se proteklih godina suočio s teškoćama budući da su kamatne stope i doprinosi bili previše niski da bi se mirovine uskladile s inflacijom.

Pogoršani omjer imovine i fondova

Situaciju je dodatno zakomplicirao pogoršani omjer imovine i obaveza fondova, potaknuvši raspravu umirovljenika i radnika o pravima na isplatu. Umirovljenici traže da se mirovine prilagode inflaciji, a radnici upozoravaju da bi to naškodilo njihovim budućim beneficijama.

Nakon višegodišnje rasprave nizozemski Senat odobrio je prijelaz na sustav definiranih doprinosa.

Prema novim propisima, oko 180 nizozemskih mirovinskih fondova precizno će radnicima i umirovljenicima navesti koliki je njihov udio u zajedničkom fondu i kakve beneficije realno mogu očekivati.

Isplata većih mirovina

Novi sustav fondovima će ujedno olakšati isplatu većih iznosa mirovina i beneficija u slučaju boljih rezultata ulaganja, odnosno manjih iznosa u slučaju slabijih prinosa.

U planu su, ipak, i mehanizmi solidarnosti kako bi se ublažio utjecaj 'loših' godina i osigurala isplata mirovina do kraja života.

Novi propisi stupit će na snagu do 2028. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close