Plaćamo najskuplje registracije

Nikoga ne brine poskupljenje registracije - Vlada FBiH se oglušila na zahtjev o smjenama

Registracija kamiona, vučnog i priključnog vozila u BiH izađe od 3.700 do 4.000 maraka, zavisno od kubikaže
Gospodarstvo / Novac | 29. 10. 2023. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To što bh. građani plaćaju daleko najskuplje registracije putničkih i teretnih motornih vozila izgleda da ne brine nadležne.

Prošlo je više od mjesec otkako je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH, ali odgovor na zahtjev nije dobio, piše Avaz. Zahtjev upućen Vladi FBiH iniciran je odlukom Agencije da izmijeni odluku o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila, čime je, kako je tada rečeno, premija osiguranja od automobilske odgovornosti poskupjela i do 100 KM.

''Neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konzultacija s državnom razinom posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uređuje dio ove oblasti'', izjavio je Forto.

Poskupljenje do 100 KM nije točno?

U odgovoru “Avazu” direktor Agencije Ivan Luburić navodi da je odluku o izmjenama odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzročenu trećim osobama 30. kolovoza donijelo Stručno vijeće Agencije te da je ona na snazi od 16. rujna.

''Osnovna premija, koja je jedan od elemenata za izračun konačne premije osiguranja autoodgovornosti, ovom izmjenom je povećana za 6,2 posto te je sa 396 povećana na 420,55 KM. Zato konstatacija da je “poskupljenje do 100 KM” nije točna'', navodi Luburić.

Profesionalni vozači u krizi

U ovakvom ambijentu, uz niz drugih problema, svako poskupljenje nailazi na istu reakciju, posebno iz prijevozničkog sektora, koji se, zbog odlaska više od 6.000 profesionalnih vozača iz BiH i teških uvjeta rada, praktično bori za opstanak. Zbog toga su zatražili i od ministra prometa da ih primi na sastanak.

''U Sloveniji registracija prikolice od 25 tona košta 80 eura, a kod nas više od 1.800 KM. Registracija kamiona, vučnog i priključnog vozila u BiH izađe od 3.700 do 4.000 maraka, zavisno od kubikaže, pa smo i do 70 posto skuplji od europskih zemalja. Pa mi i putarinu plaćamo dva ili tri puta, kroz gorivo, akcize, namete prilikom registracije, a naš kilometar autoputa skuplji je nego 10 kilometara onog u Njemačkoj'' kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Podsjetimo, prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o obveznom osiguranju u rujnu je bio i na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gdje se odvila burna rasprava, koju je tada prenio Raport.

Burna rasprava u Parlamentu

Nacrt zakona donio bi postupnu liberalizaciju ovog tržišta koje je trenutno pod nadzorom Agencije za nadzor osiguranja. To podrazumjeva da tržite bude pod nadzorom sve dok BiH ne uđe u EU.

Po novim izmjenama navodno su više zaštićeni osiguranici i smanjen je rok za isplatu odštetnih zahtjeva, skraćeni bi bili procesi…

Ključna je pak stavka da zakonodavstvo FBiH mijenja rok primjene zajedničke tarife, koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH, sa kraja listopada 2023. godine na 31. prosinac 2026. godine.

"Treba napomenuti da mi u Federaciji plaćamo najskuplju premiju obaveznog osiguranja u regioni, a kvota šteta je 43 posto, a tarifom maksimalna planirana je 76 posto. Dakle razlika je dobit osiguravajućih društava. Tražio sam da se ovaj zakon povuče i uskladi s pravnom stečevinom EU", naveo je Raguž.

Napisan od lobista velikih kuća

Admir Čavalić istakao je da je zakon tako napisan kao da su ga radili lobisti velikih osiguravajućih kuća.

"Ovaj prijedlog zakona kao da nije došao iz Ministarstva, nego iz osiguravajućih društava. To treba ispitati, jer predstavnici osiguravajućih društava su povezani s vladajućim strankama", rekao je Čavalić.

"Registracije su poskupjele i s razlogom se traže ostavke i odgovori. Agencija ovu odluku donosi na bazi člana 11 stav 2 Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Gospodo, mi smo danas dobili prijedlog izmjena člana 11 stav 2 tog zakona gdje ukidamo vremenski rok za liberalizaciju i dajemo mogućnost da ovo rade svake godine do ulaska BiH u EU. Dakle, danas smo dobili i to je nevjerojatno. U tom članu se navodilo da agencija ima monopol nad kreiranjem cijena do oktobra ove godine. I nije slučajno da su ovo sad donijeli. Imali smo rok. Zašto je to sad radila Agencija? Oni su imali rok, njihovo se pita do oktobra, a mi sad taj rok treba da ukinemo. Ovo su tražila Udruženja osiguravajućih kuća. Oni kažu mi smo zabrinuti zbog stabilnosti tržišta. I oni šalju dopis da se ovo uradi. Njih to ne zanima, njih zanima profit", naveo je Čavalić.

On je kazao da ovo nije europski zakon, nego antieuropski zakon jer omogućava ekstraprofit.

Mahir Mešalić (DF) kazao je da njegova stranka neće podržati ovaj zakon jer je on tajkunski koji želi da osiromaši građane.

"Na uštrb nekih interesnih grupa. Ne bih o imenima, konkretno tko ove zakone gura. Ali ljudi koji su došli s lijevog političkog spektra da guraju ovakav tajkunski zakon koji gura ruku u džepove građana. Nećemo ni nacrt podržati", naveo je Mešalić.

Eldar Čomor iz SDA kazao je da se ovim Nacrtom zakona podržavaju privatna osiguravajuća društva.

"Čavalić kaže da 'kao' da je neko pisao mimo Ministarstva, ne bih rekao bez ovog 'kao'", rekao je Čomor.

Žuljević u obrani nacrta

Aner Žuljević (SDP) jedan je od rijetkih koji se javio da brani ovaj Nacrt zakona.

"Čestitam svima vama koji ste hrabri i spremni da ovo prepustite tržištu u ovakvim okolnostima, kada je RS to produžila a mi ulazimo u liberalizaciju i tako poremetimo ekonomski prostor", naveo je Žuljević.

"Hajmo provjeriti jesmo li kapacitirano da pustimo ovo tržište da otpustimo kočnicu. Vi znate da 81 čovjek na milijun gine u BiH. Nema nisu problem osiguravajuće društva nego tehnički pregled. Niko ovdje neće da kaže da smo podigli limite i obaveze za isplatu šteta", istakao je Žuljević.

On je kazao da se ne smije ući hazarderski u liberalizaciju tržišta i da postane pitanje kada će i hoće li građani naplaćivati štete.

Potom se opet uključio Mešalić.

"Evo mi smo čekali da vidimo tko će taj iz osiguravajućih kuća izaći, i pojavio se Aner Žuljević da nas preodgaja. Ostat ćemo pri svom stavu. Nećete nas hvatati na foru tih entiteta. Mi ostajemo čvrsto pri stavu da nećemo glasati za ovaj tajkunski zakon. Možda vama te pare ništa ne znače, ali za ljude koji imaju prijevozničke firme - to nešto znači. Čekali smo da vidimo tko je taj, i evo pojavili ste se vi da nam podvalite da glasamo za ovo", naveo je Mešalić.

Žuljević je replicirao.

"O forama nekome drugo. Čitav mandat radite samo fore o entitetima. Ja sam vama rekao da ste vi već glasali za taj tajkunski zakon. Prošli put u Parlamentu je bila ta odredba i jednoglasno je usvojeno. Vi ste jedan ogromni populista, bavite se forama i foricama i držite neka predavanja", naveo je Žuljević.

"Damir Hadžić, dakle vaš kolega iz SDP-a, je bio glavni inicijator da registracije poskupe i tražio je da se poskupe za čak 20 posto. On je ujedno i direktor Euroherca. I kažete mi da je ovo dobro za građane FBiH. Možete vi govoriti da ja nisam spreman. Ali, ja sam rekao ono što mislim, a ne mislim da vi lično radite za njega, ali nam je to indikativno. I to je još jedan od razloga zašto odbijamo ovaj zakon", naveo je Mešalić.

Poništavanje odluke o poskupljenju

Prema rezultatima glasanja 48 glasova je bilo za, tri suzdržana i 39 glasova je bilo protiv.

To je bilo dovoljno da se nacrt usvoji, s obzirom na to da je za usvajanje zakona u formi nacrta potrebna natpolovična većina od prisutnih u sali.

Ali uz zaključak koji je predložila SDA, a on glasi da se Agencija za nadzor osiguranja FBiH zaduži da poništi odluku o poskupljenju od 6,2 posto. Ovaj zaključak je usvojen jednoglasno.

Kopirati
Drag cursor here to close