Prijedlog Zakona pred Parlamentom

Politika u registraciji vozila - kome se daje monopol?

Nema liberalizacije sustava osiguranja i dalje ćemo plaćati najskuplje auto osiguranje - Pred Parlamentom FBiH zakon s kojim se odgađa slobodno tržište osiguranja koje nalaže EU
Gospodarstvo / Novac | 26. 09. 2023. u 19:15 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o obveznom osiguranju naći će se na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, čime se zapravo ne tretira povećanje cijena, nego cementiranje aktualnog najskupljeg sustava u kojem glavni osiguravateljski igrači diktiraju pravila

Vlada predlaže da se Zakon donese po skraćenom postupku a kao razlozi za donošenje zakona, koje predviđa povećanje cijene premije osiguranja temelje na liberalizaciji tržišta koja bi mogla imati negativan utjecaj ''na stabilnost fondova koji društva za osiguranje formiraju za ispunjavanje obveze iz ugovora o osiguranju''.

Razlozi za povećanje cijene

Kao razloge za donošenje zakona navode da je ''Osiguranje od automobilske odgovornosti predstavlja obvezni vid osiguranja koji je nastao kao rezultat neprekidnog tehnološkog napretka i konstantnog povećanja broja vozila na cestama što je vodilo ka potrebi nametanja zakonske obveze vlasnicima, odnosno korisnicima motornih vozila da svoju građanskopravnu izvanugovornu odgovornost za moguću Štetu povjere osiguravajućim društvima čime su postignuti višestruki ciljevi, odnosno oštećenoj osobi je omogućeno namirenje Štete na jednostavniji i lakši način putem direktnog zahtjeva prema osiguratelju kao financijski stabilnom gospodarskom subjektu, a s druge strane, osigurana osoba se, za iznos plaćene premije osiguranja, oslobađa obveze plaćanja Štete iz vlastitih sredstava čime se sprječava njeno osiromašenje''.

Radi navedenoga, kako stoji u tekstu prijedloga zakona, je opravdan interes šire društvene zajednice za njihovom zaštitom koji podrazumijeva potrebu određenog stupnja državne intervencije u sferi regulacije priri i obveza osiguratelja, osiguranika i treće osobe iz ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti, što podrazumijeva nužnu državnu intervenciju u pogledu uređivanja visine premije ove vrste osiguranja izmjenom odredbe produžava se razdoblje primjene zajedničke tarife do kraja 2026. godine, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će Odlukom propisati datum stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od automobilske odgovornosti sukladno europskim propisima.

''Negativan utjecaj na stabilnost fondova''

''Ovakav prijedlog se zasniva na zaključku o potrebi poduzimanja aktivnosti na identifikaciji rizika prije prelaska na tzv. Djelomičnu liberalizaciju tržišta osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine od automobilske odgovornosti u 2023. godini, odnosno namjeravanoj potpunoj liberalizaciji u 2026. godini i nužnosti procjene je li na temelju pokazatelja poslovanja u razdoblju nakon stupanjana snagu Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Nesporno je da će daljnjim jačanjem tržišta osiguranja kao i utjecaja politike zaštite potrošača, model apsolutnog administrativnog nadzora u određenom trenutku biti neadekvatan radi čega će u konačnici doći do liberalizacije tarifa i uvjeta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti'', navodi se u prijedlogu Zakona.

''Prilikom razmatranja ispunjenosti uvjeta za deregulaciju i liberalizaciju tržišta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti nužno je voditi računa i o zakonskoj obvezi
povećanja osiguranih svota na koje se ugovara obvezno osiguranje u slučaju štete kako je to predviđeno odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, čime se društva čime se društva za osiguranje izlažu potencijalnom riziku od mogućnosti isplata po osnovi nastalih šteta većim i za 100% od maksimalnih iznosa šteta koje su bile predviđene odredbama Zakona o osiguranju od odgovornosti što može imati negativan utjecaj na stabilnosti fondova koji društva za osiguranje formiraju za ispunjavanje obveza iz ugovora o osiguranju'', navodi se između ostalog u prijedlogu.

Korist osiguravajućim kućama i monopol Agencije

Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) govorio je o cijenama registracije vozila.

Nakon današnje sjednice Odbora poručio je da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim osiguranjima u prometu predstavlja primjer specijalnog lobija da se usvoji antieuropski zakon.

"Ovim se odlaže liberalizacija tržišta auto osiguranja. Što to znači? To znači da premije neće padati, što se desilo u Hrvatskoj koja je liberalizirala tržište", kazao je.

Naglasio je da se ovim zakonom želi uspostaviti monopol Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

"Ako se sjećate nedavne afere da se povećao trošak registracije automobila i do 100 KM, mi bismo na ovaj način dali veće ovlasti upravo toj agenciji. Omogućili bismo monopol te agencije nad tržištem. To najviše koristi osiguravajućim društvima, a najmanje korisnicima osiguranja", tvrdi Čavalić.

Zbog prethodno navedenog je Odbor zatražio da Vlada FBiH povuče prijedlog zakona iz parlamentarne procedure, da ga doradi i, kako je rekao, uskladi s pravnom stečevinom Europske unije.

Poskupljenje za 6,2 posto

Podsjetimo, od 16. rujna u Federaciji Bosne i Hercegovine cijena registracije vozila navodno je skuplja za 6,2 posto.

Nakon poskupljenja osnovnog osiguranja za vozila u javnosti vladala je dilema koliko je poskupjela registracija, a tome je doprinio ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazavši da će rast cijene ovisiti od jačine motora, a kretat će se i do 100 maraka više u odnosu na dosadašnju cijenu.

Forto je zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH jer su kako je rekao nezakonito podigli cijenu registracije vozila.

Agencija se opravdava inflacijom

Iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH naveli su ranije kako će osnovna premija biti veća za 6,2 posto, te se sa sadašnjih 396,00 KM povećava na 420,55 KM. Stručno vijeće Agencije je donio Odluku o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima na sjednici, 30. kolovoza ove godine.

"Odluka je objavljena 8. rujna 2023. godine u Službenim novinama Federacije BiH broj 69/23, te stupa na snagu osmoga dana od objave. Društva za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine su u obavezi od subote 16. septembra police autoodgovornosti izdavati u skladu sa ovim izmjenama", dodali su iz Agencije.

Iz Agencije su za medije ranije rekli da je ovakva odluka donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close