Tužiteljstvo BiH

Nek' je 3.800 KM samo da je redovna - godinama ne rade zbog suspenzije, a primaju plaću

Tužitelji godinama ne rade zbog suspenzije, a redovno primaju plaću
Gospodarstvo / Novac | 08. 08. 2023. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković, tužitelji Tužiteljstva BiH, iako su suspendirani i ne rade, i dalje primaju plaću bez obzira na činjenicu da neki od njih, kao Salihović i Mihajlović, ne rade sedam, odnosno šest godina.

Na ovo su upozorili revizori koji su u svom izvještaju naveli da je u broj zaposlenih kojima je tijekom 2022. godine obračunata i isplaćena plaća uključeno i troje tužitelja koji su suspendirani, pišu nezavisne novine.

Suspenzija zbog kaznenog postupka

"Dva tužitelja su suspendirana već duže razdoblje (u tijeku 2016. i 2017. godine) zbog pokrenutog kaznenog postupka protiv istih, dok je jedan suspendiran tijekom 2022. godine. Tužiteljstvo ne može uticati na trajanje postupaka koji se vode pred sudom, međutim, navodimo činjenicu da, u skladu s važećim odlukama, ovi tužitelji ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu platu dok su pod suspenzijom", napisali su revizori u izvještaju o radu Tužiteljstva BiH za 2022. godinu.

Ako se uzme u obzir da je osnovna plaća tužitelja 3.800 KM, samo po tom osnovu, Salihović, iako ne radi, do sada je dobio više od 250.000 KM, Mihajlović oko 220.000 KM, a Kajmakovićeva oko 35.000 KM.

U Tužiteljstvu BiH jučer Nezavisne novine nisu uspjele dobiti odgovor na pitanja zbog čega se plata isplaćuje tužiteljima koji su suspendirani i koji ne rade, kao ni to koliko im je isplaćeno novca u vrijeme dok nisu obavljali svoju dužnost.

Suspenzije

Goran Salihović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, suspendiran je u rujnu 2016. godine s te pozicije i prebačen na poziciju tužitelja Tužiteljstva BiH. Nedugo nakon toga suspendiran je i s tog mjesta, a protiv njega se vodi kazneni postupak. Salihoviću se na teret stavlja da je u periodu od veljače 2013. godine do rujna 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu od preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Kada je riječ o Boži Mihajloviću, on je suspendiran u ožujku 2017. godine i prvostupanjsko je osuđen za nesavjestan rad u službi, a suština je u tome da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužitelja i rukovoditelja i propustio dužnost nadzora na radom Sadine Beridan Zuhrić, daktilografkinje.

Posljednja suspendiraana tužiteljica Tužiteljstva BiH je Diana Kajmaković, koja je funkcije zamjenika državnog tužioca razriješena u listopadu prošle godine i to nakon što su SAD Kajmakovićevoj uvele sankcije uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili sudioništvo u korupciji te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu. Kajmakovićevoj se stavlja na teret da se miješala u postupanje sudaca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti, potom da je ponašanjem u sudu ili tužiteljstvu i izvan ovih institucija naštetila ugledu funkcije, kao i da je drugim ponašanjem počinila ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close