Kad neće Ustavni sud, hoće OHR

Schmidt suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini RS

Novi Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti entiteta Republika Srpska usvojen je u prosincu, no gotovo je identičan prošlom zakonu kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim
Vijesti / Flash | 27. 02. 2023. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt suspendirao je Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti u utorak 28. veljače.

“Nalogom visokog predstavnika od 12. travnja 2022. godine prvobitno je suspendiran prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcioniranje javne vlasti u RS-u, koji je usvojen u veljači 2022. godine, a stavljen van snage odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 22. rujna 2022. godine. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona“, saopštili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) te nastavili:

“Nalog od 12. travnja 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS-a sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.“

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja.

Primjena se obustavlja do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ili dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku o privremenim mjerama u svezi s navedenim zakonom.

Visoki predstavnik odluku je donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), a nakon upute Ustavnom sudu BiH "da hitno reagira, jer bi u suprotnom mogla nastupiti nepovratna šteta."

Naime, prošli tjedan iz Ureda visokog predstavnika u BiH zatraženo je da Ustavni sud BiH hitno reagira kada je u pitanju ovaj sporni zakon prije nego, kako navode iz OHR-a, "nastane nepopravljiva šteta".

Podsjećamo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. prosinca prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u.

Isti takav zakon Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. rujna, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Zakon koji je Schmidt suspendirao usvojen je na sjednici NSRS 10. veljače, no malo uoči njegovog stupanja na snagu, visoki predstavnik je donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda BiH.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna pouzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala RS, "po sili zakona" kako se navodi u tekstu, pripada njima.

Kopirati
Drag cursor here to close