Zaduženja

Ne znamo kako troše, ali znamo da ćemo vraćati

Dug se samo povećava i trenutačno iznosi 12 milijardi konvertibilnih maraka. Postavlja se pitanje tko će taj novac vraćati.
Gospodarstvo / Novac | 22. 02. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH se dodatno zadužuje – tko će taj novac vraćati?'', pita se u prilogu BHRT podsjećajući kako je Vlada Federacije BiH najavila je da će od 2021. do 2023. godine biti potrebno zaduženje u iznosu od 1,9 milijardi dolara da bi se održao rast BDP-a od 2,5 do 3,5 posto.

Državna televizija navodi da je, nakon što su propali inicijalni pregovori sa MMF-om, bilo očekivano novo zaduženje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Za sada nisu objašnjeni detalji zaduživanja. Spominje se iznos od 1,9 milijardi, a ekonomisti tvrde kako su nova zaduženja potrebna kako bi bile popunjene rupe u proračunu.

Video: Vlada FBiH se zadužuje 1,9 milijardi dolara?

Zaduženje samo po sebi nije problem, tvrde ekonomski stručnjaci. No, problem je gdje i na koji način se ta sredstva troše.

''Ovaj iznos od gotovo 2 milijarde dolara prije svega bit će usmjeren na rast BDP-a od 2,56 do 3,5 posto u sljedeće tri godine'', izjavila je federalna resorna ministrica Jelka Milićević.

Prema njezinim riječima, trenutačno ukupni dug prema BDP-u iznosi 26,4 posto, a s novom strategijom u Vladi smatraju kako će taj odnos iznositi do 31,5 posto.

''Osnovni problem kod zaduživanja jeste činjenica kako se ta sredstva ne koriste namjenski, za rješavanje ekonomskih problema i provođenja ekonomskih reformi. Sredstva se uglavnom usmjeravaju u javnu potrošnju. Problem ne bi bio da se država zadužuje ako to osigurava stabilne ili veće stope ekonomskog rasta, tvrde ekonomski stručnjaci'', navodi BHRT dodajući kako u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

Dug se samo povećava i trenutačno iznosi 12 milijardi konvertibilnih maraka. Postavlja se pitanje tko će taj novac vraćati.

Kopirati
Drag cursor here to close