Potraživanja

Mostar: Prva presuda u korist fizičke osobe za kredit u švicarcima

Kako je priopćeno iz UKK Švicarac BiH, banka je bila ustala tužbom da od korisnika kredita "naplati potraživanja" u iznosu od 21.620 KM.
Gospodarstvo / Novac | 22. 03. 2018. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru je izrekao prvu presudu u BiH za fizičku osobu, kojom se ugovor o kreditu u švicarskim francima između Hypo-Addiko banke i korisnika kredita proglašava ništavim.

Kako je priopćeno iz UKK Švicarac BiH, banka je bila ustala tužbom da od korisnika kredita "naplati potraživanja" u iznosu od 21.620 KM.

''Na njihovu tužbu odvjetnik udruženja ustaje u odgovoru na tužbu banke s kontra tužbom tražeći ništavan ugovor, uz pobijanje 'potraživanja' Hypo-Addiko banke. U tome naša odvjetnica i uspijeva dobivajući presudu-ništav ugovor-na Općinskom sudu u Mostaru, a ujedno i odbija tužbu banke za potraživanja u iznosi od 21.620 KM. Istu presudu Općinskog suda Mostar potvrđuje pravosnažno i Županijski sud u Mostaru koji definitivno proglašava ugovor ništavnim'', navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, korisnik kredita je bio podigao 20.000 KM kredita. Do izricanja presude  je bio otplatio 20.170,43 KM.

''Ništavim ugovorom obje strane (banka-korisnik kredita) vraćaju jedna drugoj dato-vraćeno, bez i ugovorenih kamata na dati kredit. U ovom slučaju korisnik kredita je uplatio 170,43 KM više od podignutog kredita te je sud naložio banci da taj iznos vrati sa zateznom kamatom. I najbitnije je da banka plaća i sudske troškove u iznosu od 3.610 KM, što znači da banka u konačnici neće dobiti u povratu ni iznos datog kredita (iznos kredita umanjen za sudske troškove)'', navodi se u priopćenju Udruge.

U priopćenju, koje potpisuje Kemal Duraković, navodi se kako je, pored prošlotjedne dvije pravosnažne presude po svim osnovama tužbe za pravne osobe, ovo je prva i povijesna presuda u BiH za fizičku osobu.

Kopirati
Drag cursor here to close