Stigle brojke

Koronavirus bi mogao stajati Air France-KLM do 200 milijuna eura

Air France-KLM prvi je europski prijevoznik koji je objavio rezultate za 2019. i prognoze za 2020.
Gospodarstvo / Novac | 20. 02. 2020. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francusko-nizozemski avioprijevoznik Air France-KLM procijenio je u četvrtak da će ga epidemija koronavirusa do travnja stajatl 150 do 200 milijuna eura, pod pretpostavkom da letovi prema Kiini budu obustavljeni do tog roka.

Air France-KLM prvi je europski prijevoznik koji je objavio rezultate za 2019. i prognoze za 2020.

Kao i mnoge druge zrakoplovne kompanije, otkazali su letove prema kontinentalnoj Kini do ožujka, temeljeći procjenu utjecaja na pretpostavci da će nakon toga obnoviti letove u punom opsegu, javlja Hina.

''To je hipoteza koju trenutno koristimo, no ne znamo koliko je vjerodostojna. Očito je da ako potraje duže, utjecaj će biti veći”, rekao je glavni financijski direktor skupine Frederic Gagey.

Kada su u pitanju globalni avioprijevoznici, epidemija je izbila upravo u trenutku kada se zbog ublažavanja trgovinskih napetosti činilo da će potražnja u 2020. ojačati.

Nakon „značajno pozitivnog” rasta prihoda po putniku u siječnju, "stvari su se stubokom promijenile" i kompanija je prema Gageyu zbog blokade putovanja bila prisiljena izmijeniti prognoze i najaviti njihov pad u prvom tromjesečju.

Letovi prema kontinentalnoj Kini činili su 5,5 posto mrežnog prometa grupe u 2019. godini, navodi Reuters.

U posljednjem tromjesečju 2019. prihodi Air France-KLM-a porasli su 3,9 posto, odnosno 3,7 posto u cijeloj godini, na 27,189 milijardi eura.

Zbog troškova goriva godišnja operativna dobit smanjila se 18,8 posto, na 1,141 milijardu eura. U ovoj godini troškovi goriva trebali bi se smanjiti za 300 milijuna eura, procjenjuju u Air France-KLM-u.

Kopirati
Drag cursor here to close