Map Vault

Karta na TikToku otkriva broj milijardera u zemljama Europe: Koliko ih ima u BiH

Na internetu je objavljena zanimljiva karta koja prikazuje broj milijardera u zemljama Europe.
Gospodarstvo / Novac | 18. 02. 2023. u 22:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TikTok profil Map Vault objavio je mapu koja otkriva koje zemlje u Europi imaju najviše milijardera, a koje najmanje. 

Naime, prema ovoj karti u Bosni i Hercegovini ne živi niti jedan milijarder. Pored naše zemlje, milijardere nemaju ni zemlje regije odnosno Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija, ali i Bjelorusija, Latvija i Litva, piše Klix.

Ova zanimljiva mapa Europe govori da u Njemačkoj živi najviše milijardera njih čak 134, a potom u Rusiji 83. dok se na trećoj poziciji nalazi Italija sa 52 milijardera.

Do valute...

Nedavno se pojavila analize u kojoj se govorilo o milijarderima s prostora Balkana. Prema toj analizi u Bosni i Hercegovini živi pet milijardera. Međutim, ova karta govori drukčije, a evo i zašto.

U Bosni i Hercegovini trenutno je pet osoba čija se imovina procjenjuje na više od milijardu KM. Ipak, u međunarodnim razmjerama nitko od njih ne bi bio milijarder jer niko nema milijardu eura ili dolara.

Lista najbogatijih u BiH

Među onima na listi koji i dalje žive u BiH, našlo se pet njih čija vrijednost kompanija premašuje iznos od 500 milijuna eura, odnosno milijardu KM. Evo o kome je riječ:

Senad Džambić – Bingo grupa – 741.381.160 eura

Porodica Hastor – Prevent grupa – 651.469.523 eura

Petar Ćorluka – Violeta – 565.711.460 eura

Svjetlan Stanić – Stanić grupa – 552.251.761 eura

Porodica Bogdan – FEAL – 519.114.820 eura

Važno je napomenuti da nije riječ o iznosu u kešu, već o procjeni ukupne vrijednosti imovine ovih pojedinaca, odnosno njihovih kompanija koje zapošljavaju desetine tisuća građana BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close