I dokazali da je moguće

Znate li s koliko su godina najveći svjetski bogataši zaradili prvu milijardu?

Do prošlog desetljeća Bill Gates držao je titulu osobe koja je najmlađa zaradila prvu milijardu, a tu mu je titulu preuzeo Mark Zuckerberg kada je imao samo 23 godine.
Gospodarstvo / Novac | 16. 08. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su s jedne strane kompanije diljem svijeta tijekom pandemije podijelile milijune otkaza, snizile plaće, a mnoge su stavile i ključ u bravu, dio najvećih svjetskih bogataša povećao je svoje bogatstvo za milijarde, odnosno desetke milijardi dolara.

Vrijednost Jeffa Bezosa sve je bliža nevjerojatnih 200 milijardi dolara, dok je Mark Zuckerberg sa samo 36 godina težak - 100 milijardi dolara.

Na Business Insideru istražili su koliko su neki od današnjih najvećih svjetskih bogataša imali godina kada su probili granicu od milijardu dolara, a prvi na toj listi, nije teško zaključiti, jest osnivač i šef Facebooka.

Ovo je popis deset milijardera s liste Business Insidera na kojem dominiraju osnivači i šefovi tehnoloških kompanija:

10. Oprah Winfrey - poznata američka voditeljica danas je teška 2,5 milijardi dolara, a barijeru od milijarde probila je 2003. kada je imala 49 godina. U povijesti će ostati zapamćena kao prva crnkinja koja je samostalno zaradila prvu milijardu dolara, posebno su istaknuli na Business Insideru.

9. Meg Whitman - klubu milijardera pridružila se nešto ranije nego Oprah, 1998. godine kada je imala 42 godine, dok sada njena vrijednost iznosi 5,1 milijardu dolara. Whitman je bila izvršna direktorica eBaya i Hewlett-Packarda, a trenutačno je šefica streaming servisa Quibi. Njeno je bogatstvo premašilo milijardu nakon izlaska eBaya na burzu.

8. Richard Branson - ako Bransona pitati gdje je bio 91., reći će vam - tada sam zaradio svoju prvu milijardu. Tada je imao 41 godinu, a sljedećih 19 godina njegovo se bogatstvo popelo na 4,6 milijardi.

7. Elon Musk - danas se bogatstvo ekscentričnog osnivača Tesle i SpaceX-a i jednog od osnivača PayPala približava cifri od 70 milijardi dolara, a svoj prvi milijarderski korak napravio je 2012., kada je imao 41 godinu.

6. Mark Cuban - poznati investitor kojeg ljubitelji NBA poznaju kao vlasnika Dallas Mavericsa u klub milijardera ušao je godinu dana mlađi u odnosu na Muska i Bransona. Bilo je to 1998. godine nakon što je prodao kompaniju Broadcast.com.

5. Jeff Bezos - najbogatiji čovjek na svijetu postao je milijarder 1999. godine kada je imao 35 godina. Neki analitičari govore kako je on najbolji kandidat da jednom postane i prvi svjetski bilijunaš, iako su šanse da bi se tako nešto zaista moglo i dogoditi jako male.

4. Bill Gates - u klub milijardera ušao je kada je imao 31. godinu. U to vrijeme, 1987. godine, bio je najmlađa osoba u povijesti čija je vrijednost premašila milijardu dolara.

3. Larry Page - na krilima izlaska Googlea na burzu 2004. Page je postao milijarder. Tada je imao 30 godina.

2. Evan Spiegel - suosnivač i šef Snapchata milijarder je postao prije pet godina, a danas ovaj 30-godišnjak vrijedi 4,5 milijardi dolara.

1. Mark Zuckerberg - teško da će netko tako skoro zamijeniti šefa Fejsa na mjestu osobe koja je najmlađa probila granicu od milijarde dolara. Kada je postao milijarder, Zuckerberg je imao samo - 23 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close