Svjetska banka

Još 414 milijuna eura

Gospodarstvo / Novac | 03. 03. 2022. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda sastao se danas sa dužnosnicima Svjetske banke koji su poručili da je u pripremi novi sporazum o partnerstvu BiH i ove banke za razdoblje 2022. - 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoline, nastavku jačanja sistema zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju.

Foto: PR / Bevanda i van Gelder

Na sastanku s izaslanstvom Svjetske banke, koju je predvodila regionalna direktorica za zapadni Balkan Linda van Gelder, istaknuto je da je u postupku zaključivanja osam ugovora za projekte u vrijednosti oko 414 milijuna eura, a u postupku realizacije je deset projekata vrijednih 463,9 milijuna eura, objavljeno je iz Ministarstva financija i trezora.

"Svjesni smo da postoje zastoji zbog kompliciranih postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više razina vlasti. Ministarstvo financija i trezora nikada nije kočničar i pruža podršku svim institucijama u ovim aktivnostima", naglasio je Bevanda.

Zahvalio je Svjetskoj banci za podršku BiH posredstvom dva projekta ukupne vrijednosti 90 miliona eura namijenjenih za oporavak od posljedica pandemije virusa korona.

Na sastanku je bilo riječi o načinu funkcioniranja institucija u vrijeme privremenog financiranja jer nije usvojen Globalni fiskalni okvir da bi u Ministarstvu financija i trezora mogao biti pripremljen proračun za ovu godinu, navodi se u priopćenju.

Bevanda je ponovio da je Zakonom o financiranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obveze bez obzira na to je li usvojen proračun ili odluka o privremenom financiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close