Kolektivni ugovor

Izjednačavanje u školama HNŽ-a: Može li 2,27 biti jednako 2,44

Novim kolektivnim ugovorom koeficijent za osnovicu profesorima u osnovnim školama s visokom stručnom spremom iznosi 2, 27 dok njihove kolege s istom stručno spremom u srednjim školama imaju koeficijent 2, 44.
Gospodarstvo / Novac | 04. 07. 2023. u 12:39 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Goran Miličević, predsjednik Sindikata osnovnoškolskog obrazovanja u HNŽ-u prije dva mjeseca za Bljesak.info izjavio da su ''djelatnici s visokom stručnom spremom u osnovnim školama 'izjednačeni' s djelatnicima u srednjim školama'', izgleda kako to nije sasvim točno. 

Portalu Bljesak.info obratila se skupina profesora osnovnih škola navodeći kako priče koje su plasirane u medijima o izjednačavanju nisu istinite, te da je ovim kolektivnim ugovorom napravljena nepravda njima, s viskom stručnom spremom.

2,27 =2,44

Naime, novim kolektivnim ugovorom koeficijent za osnovicu za plaću profesorima u osnovnim školama s visokom stručnom spremom iznosi 2, 27 dok njihove kolege s istom stručno spremom u srednjim školama imaju koeficijent 2, 44. Istodobno, nastavnicima s višom stručnom spremom u osnovnoj školi koeficijent je 2, 27 i viši je nego njihovim kolegama u srednjoj školi s istom stručnom spremom.

''Toliko o izjednačavanju'', govore za Bljesak.info.

Ističu, ovim je samo napravljena diskriminacija. Naime, djelatnici u osnovnim i srednjim školama izjednačeni su po radnom mjestu nebitno o stručnoj spremi.

Ovim kolektivnim ugovorom ravnatelji, tajnici, pravnici i ostalo osoblje iz osnovnih škola, bez obzira na stupanj obrazovanja, imat će i dalje jednake plaće kao njihove kolege u srednjim školama. Nastavno osoblje s visokom stručnom spremom novim ugovorom imat će pak manje plaće nego njihove kolege s istom stručnom spremom i istim brojem radnih sati u srednjoj školi.

Druga diskriminacija napravljena je po pitanju izjednačavanja radnih mjesta. Naime u srednjim školama određen je koeficijent zaposlenima po pitanju stupnja stručne spreme, dok u osnovnim školama svi zaposleni imaju isti koeficijent, 2, 22.

Inače, prema Zakonu o radu članak 77. stoji kako je ''poslodavac dužan radnicima isplatiti jednake plaće za rad jednake vrijednosti bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, spolnu, političku i sindikalnu pripadnost kao i drugi diskriminatorni osnovi iz člana 8. stav 1. ovog zakona.

Pod radom jednake vrijednosti podrazumijeva se rad koji zahtijeva isti stupanj stručne spreme, istu radnu sposobnost, odgovornost, fizički i intelektualni rad, vještine, uvjete rada i rezultate rada''.

Zakon o plaćama

Predsjednik Sindikata Goran Miličević negirao je optužbe skupine profesora tvrdeći kako je sve napravljeno s ciljem kako bi svi zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi napokon imali istu plaću za isti posao. Objašnjava, ne radi se ni o kakvoj diskriminaciji ove kategorije profesora, ali da bi se njima plaća izjednačila s kolegama u srednjoj školi potreban je Zakon o plaćama. 

''U kolektivnom ugovoru dogovoreno je trenutno izjednačavanje profesora po radnom mjestu, ne po stručnoj spremi. Za takvu kategoriju potreban je Zakon o plaćama. Pošteno bi bilo da ima naknada za stručnu spremu, ali kolika bi razlika u plaćama bila za isto radno mjesto po stručnim spremama to bi trebao odrediti zakon'', objašnjava Miličević.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija nema Zakon o plaćama. Plaće se u ovoj županije obračunavaju na temelju Odluke o platnim razredima i koeficijentima o državnim službenicima, dok se plaće zaposlenim u školama određuju temeljem Kolektivnog ugovora koji potpisuje Vlada sa Sindikatom ove županije. 

Iako, govori Miličević, shvaća ljutnju ovog dijela profesora, radit će se i po pitanju ovog izjednačavanje.

Samovolja Sindikata

Kada je riječ o potpisanom kolektivu profesori tvrde ''radilo se o samovolji Sindikata''. Ističu, potpisan je bez konzultacije s drugim članovima i bez njihovog odobravanja. 

''Predsjednik Sindikata potpisao je kolektivni ugovor da ga nitko nije vidio. Na pregovore ide sam, ne konzultira se s članovima Malog vijeća i krši sve moguće statute. Njemu odgovara ovakav ugovor o 'izjednačavanju' jer je on viša stručna sprema i njemu odgovara ovaj koeficijent'', tvrde.

Podsjetimo, početkom svibnja između Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dvije sindikalne organizacije, koje okupljaju zaposlenike u osnovnim školama HNŽ-a u Mostaru, su potpisane Izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u toj županiji, čime su, kako su tada tvrdili, izjednačeni koeficijenti uposlenih u osnovnim s uposlenima u srednjim školama u toj županiji.

Ove optužbe Miličević je također negirao.

''To apsolutno nije istina, ovaj kolektivni ugovor podržalo je 15 od 16 članova Maloga vijeća, samo jedna osoba je bila suzdržana. Kolektivni ugovor je potpisan nekako na brzinu, to je istina, ali razlog je bio jer je ova Vlada na odlasku i ponudili su nam da riješimo ovo. Pitali su nas želimo li s njima riješit ili da čekamo drugi vladu, pristali smo s njima'', kazao je za Blijesak Miličević.

No, profesori objašnjavaju, tijekom glasovajna nekoliko članova Maloga vijeća izašlo je sa sjednice iz protesta na ovaj ugovor. Tražili su tjedan dana da se iskonzultiraju s ostalim članovima Sindikata što je Miličević kategorički odbio i bez njihovog prisustva izglasao ovaj Kolektivni ugovor.

5 posto

Pored ''samovolje'' Sindikata, upozoravaju i na ''protuzakonitu Odluku ministra prosvijete Rašida Hadžovića koji je 2021. godine  na temelju nje, a s ciljem umirivanja djela nastavnog osoblja u osnovnim školama, svima nastavnicima i učiteljima s dvogodišnjim obrazovanjem dao pet posto na koeficijent u svrhu doškolovanoj na rok od pet godina''.

''Radi se o proračunskom novcu koji se ne namjenski potrošio. Ljudi su primali novac, a rijetko tko je upotrijebio te novce za doškolovanje'', napominju.

Ističu, ''strah ministar Hadžovića da bi mogao odgovarati zbog ove Odluke jedan je od razloga potpisivanja ovog novog kolektivnog ugovora, iako je stari bio uvijek važeći do 12. mjeseca''.

''Stari kolektivni ugovor je potpisan u prosincu 2021. godine, Odluka je išla posebno. Pošto je to, a vjerojatno i jeste, utuživo, on je brže bolje u 4. mjesecu potpisao ovaj kolektivni ugovor i sviju izjednačio. Ministar je ovim sa sebe skinuo kaznenu odgovornost'', govore.

Komentar Ministarstva o ovoj Odluci do kraja pisanja ovoga  teksta nismo dobili.

Ovaj problem profesori žele riješiti mirnim putem, bez prosvjeda i štrajkova. Pregovorima s novom Vladom i ministrom naći rješenje i, kako kažu, dobiti pravo izjednačenje sa svojim kolegama u srednjim školama.

Kopirati
Drag cursor here to close