Saudijska Arabija

'Igman' d.d. Konjic potpisao dva ugovora vrijedna 80 milijuna maraka

'Igman' d.d. Konjic u Saudijskoj Arabiji potpisao dva ugovora vrijedna 80 milijuna maraka
Gospodarstvo / Novac | 07. 02. 2024. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija namjenske industrije ''Igman'' d.d. Konjic danas je na sajmu vojne industrije ''World Defense Show 2024'', koji se održava u Saudijskoj Arabiji, svečano potpisala dva nova ugovora u vrijednosti od 80 milijuna KM.

''World Defense Show'' sajam vojne industrije koji se od 4. do 8. veljače održava u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, okupio je i ove godine više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja, a među dužnosnicima koji su nazočili prestižnom događaju za umrežavanje, partnerstvo i razmjenu znanja u domeni obrambene industrije bili su i predstavnici Bosne i Hercegovine i kompanije ''Igman'' d.d. Konjic.

Priliku za susret s poslovnim partnerima, izaslanstvo kompanije ''Igman'' predvođeno direktorom Đahidom Muratbegovićem i izvršnim direktorom Arminom Sarajlićem, u pratnji veleposlanika Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Razima Čolića, iskoristilo je za potpisivanje značajnih ugovora s Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane KSA.

Ključni pokretači vojne industrije

''Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne industrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje svojih obrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage opskrbljuju našim proizvodima. Dokaz je to naše kvalitete i spremnosti da odgovorimo jednom zahtjevnom tržištu, te posebno raduje kontinuirana suradnja s obrambenim institucijama Kraljevne Saudijske Arabije započete prije nešto više od desetljeća'', kazao je direktor kompanije ''Igman'' Đahid Muratbegović, priopćeno je iz spomenute kompanije.

BiH nastavlja obarati rekorde kada je riječ o izvozu oružja i streljiva, a da je tako pokazuje i podatak da je u prošloj godini namjenska industrija u strane zemlje isporučila proizvode vrijedne oko 241 milijun KM, što je za čak 45 milijuna više u odnosu na godinu ranije.

Najviše su izvožene bombe, granate, torpeda, mine, rakete te slična vojno streljivo i njihovih dijelovi.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH rast izvoza započeo je od 2020. godine kada je na ino-tržište plasirano naoružanje vrijedno 141 milijun maraka, a godinu kasnije oko 192 milijuna maraka.

''Kao i prethodnih godina BiH je najviše oružja izvezla u Sjedinjene Američke Države, Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju. Osim ovih zemalja pri samom vrhu su i Srbija, Slovačka, Njemačka, Kongo i Češka'', kazala su iz UNO BiH.

Ovakvi podaci nisu iznenadili ni ljude u namjenskoj industriji. Većinski vlasnik kompanije ''Tehnički remont Bratunac'' (TRB) Slavenko Ristić rekao je ranije za 'Glas Srpske' da je iz mjeseca u mjesec sve veća potražnja sa oružjem, a za to je zaslužno više faktora.

Namjenska industrija bilježi rekorde

''To me ne iznenađuje, s obzirom na to u kakvom vremenu živimo, ne postoji međunarodno pravo, a potražnja za oružjem nije uslovljena samo sukobom u Ukrajini. Gotovo smo ubijeđeni da će ovaj trend kako ove godine tako i naredih samo rasti'', rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, ovo je i šansa za razvoj namjenske industrije, a imaju dobru suradnju sa zemljama kojima isporučuju proizvode.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prošloj godini uvoz oružja i streljiva bio je sličan onom iz 2022. godine.

''Na području BiH lani je uvezeno oružja u vrijednosti od 24, 498 milijuna KM, a najveća je bila potražnja za granatama, minama i streljivom'', istaknuli su iz UNO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close