Mogu kupiti koga hoće

Saudijska Arabija i stvaranje jake nogometne lige

Sada je na redu plan prema kojem Saudijska Arabija želi da se njena nogometna liga do 2030. godine uvrsti među 10 najjačih svjetskih liga s godišnjim povećanjem prihoda sa 110 na više od 440 milijuna eura...
Sport / Nogomet | 06. 07. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije nekoliko godina sličnu situaciju smo imali u Kini. Novac se trošio u velikim količinima, ponajbolji igrači iz Europe, ostatka svijeta su potpisivali ugovore, ali ta priča na kraju nije imala
sretan završetak. Neki klubovi su se čak i ugasili, nestali sa scene. Sada je Saudijska Arabija broj jedan. Daleko ispred, jer oni "imaju naftu", imaju novca, pa je sve nekako drugačije.

Javni investicijski fond Saudijske Arabije odlučio uložiti
550 milijardi eura u Newcastle nitko nije ni slutio u kojem pravcu će stvari krenuti. Sada je na redu plan prema kojem Saudijska Arabija želi da se njena nogometna liga do 2030. godine uvrsti među 10 najjačih svjetskih liga s godišnjim povećanjem prihoda sa 110 na više od 440 milijuna eura te povećanjem tržišne vrijednosti sa 735 milijuna na najmanje 2 milijarde eura!

Mnogi se pitaju kakav je to novac je li sumnjiv, ovakav ili onakav, ali za sada sve ide prema planu. Četiri najveća kluba Saudijske Arabije su u centru pažnje. Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Ahli i Al-Nassr su
krenuli u jednu vrstu nadmetanja.

Tko će više potrošiti, tko će veće zvijezde dovesti. Znamo daje počelo od Ronalda. Trebao je i Messi ali se on odlučio za Miami. Karim Benzema je bio sljedeći, nastavili su N‘Golo Kante, Jota, Firmino, Ruben Neves, Brozović, Kalidou Koulibaly i Edouard Mandy. Tko će biti sljedeći vidjet ćemo.

Od trenera, Jorge Jesus vodi Al Hilal, Dinko Jeličić je u travnju preuzeo Al Nassr. Nuno Espírito Santo je u slavnom Al Ittihadu, Mohamed Abdelfattah prevodi Al Ahli.

Naravno ne treba zaboraviti niti ostale klubove poput Al Shababa ili Al-Ettifaq koji sada ima Gerrarda kao trenera. Nema sumnje da će biti još velikih transfera, mnogi sjajni igrači iz najboljih liga Europe se spominju tako da će biti jako zanimljivo vidjeti kada se rosteri kompletiraju ili krenu prve utakmice.

Najveći dobitnici su svakako one TV kuće koje su ranije osigurale prava prijenosa ove Lige koja će vrlo brzo preskočiti neke europske.

Kopirati
Drag cursor here to close