HaeNŽe

Herceg najavljuje nove ugovore i zadovoljstvo

Herceg kaže kako je ''kolektivnim ugovorom s policijskim sindikatom, potpisanim u ožujku ove godine, dodatno poboljšan već ranije značajno unaprijeđen materijalno-pravni status djelatnika MUP-a.
Gospodarstvo / Novac | 23. 11. 2021. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vladu HNŽ-a etablirali smo kao pouzdanog i poželjnog partnera'', tvrdi u intervjuu za Večernji list Nevenko herceg, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije i tehnički premijer županijske Vlade.

Herceg, između ostalog, navodi kako je krajem listopada na sastanku sa sindikatima korisnika proračuna HNŽ-a ''postignuta visoka razina suglasja'' te da su već na sljedećoj sjednici Vlade usvojili Uredbu o dopuni Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće, ''a to uopće nije bila obveza iz kolektivnih ugovora''.

Poboljšani statusi prosvjeti i liječnicima

''Održavamo stalan, korektan i konstruktivan dijalog sa svim našim socijalnim partnerima. Ako ćemo se vratiti nešto dalje unatrag, prisjetit ćemo se da smo značajno poboljšali radne i materijalne statuse našim prosvjetarima, liječnicima, kao i drugom medicinskom osoblju. Nadalje, radimo kontinuirano na poboljšanju uvjeta i drugima, policajcima, zaposlenicima u državnim službama i pravosudnim tijelima, kao i svim drugim korisnicima proračuna kojima smo osigurali tri uzastopna povećanja plaća od po 5 posto godišnje, a u zdravstvu još i više. Uz povećanja osobnih dohodaka, tu su i poboljšanja u drugim primanjima, opremanju, unaprjeđenju radnih prostora, što se jasno vidi po proračunskim stavkama'', rekao je Herceg.

Kaže kako je ''kolektivnim ugovorom s policijskim sindikatom, potpisanim u ožujku ove godine, dodatno poboljšan već ranije značajno unaprijeđen materijalno-pravni status djelatnika MUP-a.

''Tada je sindikalni čelnik zahvalio Vladi na 'razumijevanju i korektnom dijalogu'. Premda nikada nismo osporavali pravo sindikatima na njihove sindikalne aktivnosti izvan kolektivnog ugovora, ovaj potez Sindikata policije neugodno me iznenadio. Ne znam što je stvarna pozadina jer smo prethodno, u vrlo otvorenom razgovoru, usuglasili korake koje će Vlada učiniti po novim sindikalnim traženjima, od čega smo dio već i uradili. Zato niti razumijem niti nalazim opravdanja za ovakve postupke'', rekao je.

Pojedinci koji potiču nemire

Kaže kako ''sindikat policije u prvi plan stavlja naslijeđene obveze od ranije po pravomoćnim presudama, bez onih prioritetnih izvansudskih nagodbi''.

''Ne mogu se oteti dojmu da se iza ove cijele priče krije nešto drugo, premda i dalje ne želim vjerovati kako neke interesne skupine nastoje iskoristiti opravdanu zabrinutost i egzistencijalne strahove naših sugrađana uoči kalendarskoga ulaska u izbornu godinu ili kako postoje pojedinci koji potiču nemire, računaju na svoje naknade u postotcima po iznosima predmetnih tužbi'', rekao je.

Herceg kaže kako je Vlada, od 2015. na ovamo, na ime tih presuda, isplatila blizu 20 milijuna KM.

''Naši proračunski korisnici mogu do kraja godine očekivati uplatu još jednoga značajnog iznosa po toj stavci. No, sve u skladu s realnim okolnostima, utvrđenim prioritetima i proračunskim mogućnostima. Duboko sam uvjeren kako je u interesu ove Županije voditi računa o svim proračunskim korisnicima i nikada neću pristati na ucjene i proračunske ugroze zarad nekih interesnih skupina i njihova ekstra profita. To ne dolazi u obzir!'', rekao je zastupnik i premijer.

Ugovori za osnovne škole

Tvrdi kako ''neće biti dovedena u pitanje redovitost isplata povećanih plaća i drugih naknada za više od 5500 proračunskih korisnika, i još toliko njih koji su na proračunskom i financiranju naših izvanproračunskih fondova''.

Dodao je kako je uvjeren da će Kolektivni ugovor sa sindikatima osnovnoga obrazovanja kroz sljedećih tjedan dana potpisati ponovo ''s kojim će otprilike 2000 zaposlenika u osnovnim školama HNŽ-a biti više nego zadovoljno''.

Najavio je rješavanje radno-pravnih statusa za 215 zaposlenika u sustavu obrazovanja za koliko će se ovih dana raspisati natječaj.

Strategija

Herceg je govorio i o strategiji razvitka županije rekavši kako su ''temeljna strategijska načela gospodarska i okolišna održivost i socijalna uključenost te veza s ostalim planskim dokumentima, od onih na županijskoj razini do Strategije Europa 2020 i nove EU strategije''.

''Također, planirane su konkretne aktivnosti, instrumenti i mjere usmjereni na stvaranje prepoznatljive, poduzetne i privlačne županije'', rekao je i dodao kako od skupštinskih zastupnika očekuje ''ekspeditivnost i neodgodivo usvajanje ovoga vitalnog dokumenta koji je prošao najširu javnu raspravu''.

Kopirati
Drag cursor here to close