Poskupljenje struje

Elektroprivreda u minusu, gospodarstvu skuplja struja

Iz resornog ministarstva najavljeno je poskupljenje struje za gospodarstvo. Iz Elektroprivrede najava da bi od prvog prosinca mogao biti na snazi novi obračun električne energije za građane.
Gospodarstvo / Novac | 14. 11. 2022. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektropriveda Republike Srpske završit će ovu godinu s gubitkom, zbog energetske krize, suše i lošeg rada Termoelektrane Ugljevik.

Iz resornog ministarstva najavljeno je poskupljenje struje za gospodarstvo. Iz Elektroprivrede najava da bi od prvog prosinca mogao biti na snazi novi obračun električne energije za građane.

Na potezu su Regulatorna komisija za energetiku i Vlada Republike Srpske.

Građanima koji budu manje trošili struje bt iće umanjeni računi, a oni koji potroše više od 500 kilovata plaćat će po skupljoj tarifi. Ovaj prijedlog direktor Elektroprivrede objašnjava i masovnim isključivanjem građana sa sustava toplane i grijanjem na električnu energiju, jer je najjeftiniji resurs.

Luka Petrović, direktor ''Elektroprivrede Republike Srpske'', kaže: ''Poskupljenja neće biti, ali će biti način nagrađivanja u smislu popusta i naplate u smislu povećanja onog dijela koji je mimo potrošnje bio u prethodnoj godini''.

Osim mjera podsticaja štednje u domaćinstvima, iz resornog ministarstva najava da je neminovno povećanje cijene struje za gospodarstvo.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, navodi: ''U ovoj godini je potrošeno više od 70 milijuna KM na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je iskakanje Termoelektrane Ugljevik s mreže, čak 24 puta u ovoj godini. Plaćali smo i po 500 eura po megavat satu, a isporučivali smo je potrošačima po cijenama koje su nekoliko desetina puta manje''.

Gospodarstvenici su svjesni da mora doći do poskupljenja, ali ističu da je neprihvatljivo da se kroz povećanje privredi kompenzira niža cijena stanovništvu koje se grije na struju.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, navodi: ''Današnja cijena je 53, znači mi smatramo da je 60 eura cijena koja je prihvatljiva i normalna za gospodarstvo. Stanovništvo plaća 25 eura, gospodarstvo ako ode na 60-65 onda ćemo doći u situaciju da se cijenama iz gospodarstva plaća struja stanovništvu, što nije u redu''.

Ekonomisiti ističu da je prioritet оdrživost elektroenergetskog sustava, a ne dobit i da se mora voditi računa i o socijalnoj komponenti.

Saša Grabovac, ekonomski analitičar, kaže: ''Moramo uzeti u obzir da je došlo do velikog povećanja cijena i drugih energenata, pogotovo onih koji su se grijali na drva, pelet. Neki će se silom prilika prebaciti na grijanje strujom i to nije stvar luksuza''.

Maksim Skoko, predsjednik Odbora za gospodarstvo u NSRS, ističe: ''Kada su u pitanju korisnici, a nije ih malo koji se moraju grijati na električnu energiju, mora se ići postupnno i biti upozoreni, a ne preko noći da se kaže bit će vam grijanje skuplje toliko i toliko.“

Iz Elektroprivrede Republike Srpske apeliraju građanima da štede električnu energiju, jer na taj način i povoljnu hidrologiju mogu izvoziti struju i neće morati povećavati cijenu električne energije domaćinstvima, čime će ostati najpovoljniji elektro opskrbljivač u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close