Nova odluka

MIO: Umirovljenici iz RS-a i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu

Inače, potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik mirovine živ i nije stupio u radni odnos
Gospodarstvo / Novac | 06. 09. 2018. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod mirovinskog-invalidskog osiguranja (MIO) donio je odluku da njihovi korisnici iz Hrvatske i Republike Srpske ne moraju više slati 'potvrde o životu', priopćeno je iz tog Zavoda.

Naime, kako je u sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u potpunosti pouzdan, rukovodstvo Federalnog zavoda odlučilo je korisnike s područja RS-a osloboditi obveze slanja potvrde o životu. Oni navode da će ubuduće činjenicu smrti korisnika utvrđivati putem razmjene podataka sa spomenutom državnom agencijom.

Također, u vezi s korisnicima mirovine iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske, činjenicu o smrti će i utvrđivati putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO), te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu, priopćili su iz FZ MIO.

Inače, potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik mirovine živ i nije stupio u radni odnos, te slanje iste ostaje obveza svim korisnicima koji žive izvan Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ona se šalje jednom godišnje, na koncu godine, i kao takva omogućava nesmetano korištenje prava na mirovinu tijekom godine koja slijedi.

Kopirati
Drag cursor here to close