Problemi

Europska centralna banka odlučila se za povijesno povećanje kamatne stope

Odluka je donesena u trenutcima dok se eurozona suočava s rekordnom inflacijom, energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini koji donose nove rizike za čitavu regiju.
Gospodarstvo / Novac | 08. 09. 2022. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska centralna banka (ECB) povećala je u četvrtak tri ključne kamatne stope za 75 baznih poena u povijesnoj odluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka je donesena u trenutcima dok se eurozona suočava s rekordnom inflacijom, energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini koji donose nove rizike za čitavu regiju..

"Kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju bit će povećane na 1,25 posto, odnosno 1,50 posto i 0,75 posto", navodi se u priopćenju.

Srpanj je prvi mjesec u više od desetljeća da je ECB podigla stope za 50 baznih poena nakon što je godišnja inflacija u eurozoni u lipnju porasla na 8,6 posto, daleko iznad cilja ECB-a od dva posto.

Godišnja inflacija u eurozoni dostigla je novu rekordnu razinu od 9,1 posto u kolovozu.

"Rastuće cijene energije i hrane, pritisci potražnje u nekim sektorima zbog ponovnog otvaranja privrede i nestašice u snabdevanju i dalje podstiču inflaciju", objavila je ECB.

Upozoreno je da su pritisci na cijene nastavili da se šire u cijeloj ekonomiji, signalizirajući dalje povećanje kamatnih stopa u narednom razdoblju.

"Inflacija je i dalje previsoka, vjerovatno će ostati iznad našeg cilja u dužem razdoblju", navodi se u priopćenju ECB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close