Problem crnog tržišta duhana

Da se riješi crno tržište, minimalne plaće mogle bi biti 750 KM

Gubici proračuna po osnovu crnog tržišta duhana su ogromni i mjere se stotinama milijuna maraka.
Gospodarstvo / Novac | 31. 05. 2021. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini i dalje je aktualan. Naime, onaj koji prodaje cigarete bez trošarinskih markica ne plaća trošarina i PDV, a od tih sredstava se financiraju vrlo važne stvari u našoj državi, a to su prije svega zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično, piše Avaz.ba.

Povećanje plaća

Naime, smanjenjem crnog tržišta bilo bi više novca u državnoj kasi. Tim novcem se mogao riješiti jedan od najvažniji problema, a to je nabavka vakcina protiv koronavirusa kojih trenutno u BiH, ako ne računamo milostinju koju su nam dali drugi, nema. Naime, da je taj novac bio u proračunu države, predstavnici vlasti su mogli brzo reagirati i na tržištu odmah nabaviti cjepiva, umjesto što su djelovali putem COVAX mehanizma za siromašne zemlje. U skladu s tim i prema prioritetima, vakcine za bh. građane stižu polako i donekle jako kasno.

''Gubici proračuna po osnovu crnog tržišta duhana su ogromni i mjere se stotinama milijuna maraka. Iz tih sredstava bi se, između ostalog, moglo financirati značajno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite stanovnika BiH. To znači da bi mogli povećati plaće zdravstvenim radnicima, osigurati dodatne edukacije zdravstvenog osoblja i nabavku suvremene medicinske opreme i još mnogo toga'', kaže Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, Saša Grabovac.

On dodaje da što se tiče povezanosti problema u procesu cijepljenja smatra da problem prvenstveno nije bio nedostatak sredstava jer su ona osiguranja već realizacija nabavke. Taj problem nije karakterističan samo za nas, već i za mnogo razvijenije zemlje od BiH.

Gubici ogromni

S mišljenjem Grabovca slaže se i mr. sc. Faruk Hadžić, dipl.oecc, koji kaže da se akcizna politika u Bosni i Hercegovini vodi na potpuno pogrešan način.

''Trošarinska politika treba biti instrument za provedbu određenih ciljeva koje postave donosioci odluka. Međutim, stvarnost je da ciljevi nisu definirani i onda način vođenja ove politike ide ka tome da se prikupi samo što više novca, bez bilo kakve brige kako će se taj novac kasnije utrošiti, tko će imati korist i sl.'', navodi Hadžić.

Gubici, dodaje, u neplaćenim porezima i trošarinama na duhan su ogromni i s tim novcem se dodatno može potaknuti ekonomski rast, uložiti u produktivne svrhe, između ostalog i u nabavku cjepiva protiv koronavirusa, vratiti neki stari krediti, rasteretiti privreda silnih nameta.

Uvođenje nameta

''Upravo zbog izgubljene naplate zbog crnog tržišta, cjelokupni privredni sektor je prinuđen da plaća visoke poreze i doprinose. Da je kojim slučajem ovaj novac prikupljen, bilo bi moguće smanjiti doprinose privredi i na 25 posto bruto iznosa plate, ukinuti porez na dohodak na plate do 1.000 KM i povećati minimalnu platu na 750 KM'', kaže Hadžić.

Umjesto smanjenja nameta, najavljuje se uvođenje i novih, što će dodatno naštetiti privredi i građanima kroz povećanje cijena životnih namirnica i svih onih proizvoda gdje struja ima znatni udio. Na ovaj način može doći i do jačanja crnog tržišta. Rješenje je u smanjivanju poreznog opterećena, tj. akciza i njihovom namjenskom usmjeravanju.

Broj izdatih akciznih markica za cigarete tijekom 2019. skoro je prepolovljen u odnosu na 2009. godinu, kada je BiH započela proces usklađivanja akciza s legislativom EU. Taj trend je nastavljen i prošle godine, kada je zabilježen najdrastičniji pad, piše Avaz.

Oduzeto 17.750 kutija cigareta

Da se borba s crnim tržištem nastavlja dokaz je akcija „Štit 2021“, gdje su pripadnici Jedinice granične policije Trebinje, 22. maja 2021. godine, u naselju Gornji Lipnik, općina Gacko, spriječili krijumčarenje 17.750 kutija cigareta raznih robnih marki bez akciznih markica. Zaplijenjene cigarete, vrijednosti cca 95.000 KM, pronađene su na šumskim putu iz smjera Crne Gore. O okolnostima je obaviješten dežurni tužitelj Tužilaštva, prema čijim uputama se nastavlja rad na predmetu.

Podsjetimo, u sklopu operativne akcije „Štit 2021“ u aprilu je spriječeno krijumčarenje 26. 750 kutija različitih vrsta cigareta na ulasku u BiH na zajedničkom graničnom prijelazu Deleuša – Vraćenovići, u vrijednosti cca 133.750 KM.

Rapidan rast

Rapidno raste crno tržište, pa danas većina pušača kupuje švercane cigarete sumnjivog kvaliteta, iako je i njihova cijena recentno porasla u odnosu na one legalne, s trošarinskim markicama. Očito je da je zbog velikog broja trošarina došlo do poremećaja i na ovom “tržištu”. Očito, šverceri ne žele da se odreknu svog pozamašnog profita na koji su dugi niz godina navikli.

Kopirati
Drag cursor here to close