Trošarine

Može li mirovanje cijena cigareta utjecati na crno tržište?

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske, smatra da stopiranje rasta trošarina, što se tiče gospodarstva u BiH, nema velikog utjecaja…
Gospodarstvo / Industrija | 20. 11. 2019. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH da se od iduće godine ne povećavaju trošarine na cigarete stvoreni su uvjeti za smanjenje crnog tržišta u prometu "nikotinskih štapića", ali je to trebalo učiniti i prije, smatraju stručnjaci.

U razgovoru za Nezavisne novine Svetozar Mihajlović, dugogodišnji savjetnik u poduzeću AD "Duvan" iz Bijeljine, kaže da se dosadašnja praksa UO UNO BIH o neselektivnim trošarinama pokazala pogrešnom, pa su se velike količine rezanog duhana pojavile na crnom tržištu.

"Imamo sada pojavu da jedan dio stanovništva s niskim primanjima i penzioneri umirovljenici taj rezani duhan koji nije ni fermentiran, nego se onako s prašinom prodaje na tezgama i tržnicama širom BiH. Ova odluka UO UNO će na neki način malo zaustaviti taj trend, ali ne značajno, tako da mislim da su ranije odluke bile ishitrene i sada ih je teško popraviti", navodi Mihajlović.

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske, smatra da stopiranje rasta trošarina, što se tiče gospodarstva u BiH, nema velikog utjecaja zbog malo proizvođača cigareta.

Ipak, kako ocjenjuje, to će se svakako odraziti na legalizaciju, odnosno stvaranje boljih uvjeta na tržištu i uvođenje u legalne tokove sadašnjeg crnog tržišta cigareta, odnosno duhana.

"Visoke trošarine su pokazale da ne daju željeni rezultat u smislu punjenja proračuna. Niže trošarine, a veći obuhvat bi bili daleko efikasniji", rekao je Vidić za Nezavisne novine.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS - Bijeljina, za "Nezavisne" kaže da je bilo očekivano da ne dođe do dodatnog povećanja trošarine jer je novca u proračunu sve manje.

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača TK kaže da trošarine trebaju postojati i, kolike god bile, doprinose da mlade osobe zbog cijene manje koriste cigarete.

"Jedini problem, po nama, jeste da bi trebalo biti transparentnije - u šta se troše sredstva od trošarina, na koji način se ona plasiraju ponovno po potrošačima, koja svota od tih trošarina dođe u javno zdravstvo i zdravstvene fondove i šta imaju oni koji kroz cigarete plaćaju trošarine? Apeliramo na građane koji kupuju cigarete da budu glasniji, da se zna u šta su potrošena i za šta su namijenjena sredstva od trošarina", kazala je Bulić.

Kopirati
Drag cursor here to close