Nema love!

Bevanda: Ništa od treće tranše MMF-a prije izbora

MMF će, kaže Bevanda, analizirati dva nova Zakona u RS i FBiH, pa stga ne vjeruje da će biti Odluke o novoj tranši u sljedećih mjesec dana.
Gospodarstvo / Novac | 08. 09. 2018. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je teško očekivati da će Međunarodni monetarni fond /MMF/ prije općih izbora donijeti bilo kakve odluke u vezi sa trećom tranšom aranžmana za BiH.

Bevanda je naveo da će u MMF-u analizirati učinke izmjena zakona u Republici Srpskoj, kojim se mijenja porezna osnovica i povećavaju osobna primanja, ali i Zakon o pravima branitelja u Federaciji BiH.

"Kada analize izmjena zakona budu gotove, znat će se daljnja sudbina aranžmana s tim da su Ministarstvo financija i trezora i Vijeće ministara završili svoj dio obaveza u vezi sa `promisori notom` na osnovu koje se uplaćuje tranša", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

Govoreći o problemu poravnanja kod raspodjele prihoda od neizravnih poreza među entitetima, Bevanda kaže da tužbe, presude i prinudne naplate najbolje govore da nema suglasnosti kod raspodjele novca, a kada ima, ona nije potpuna i uvijek ostaju neka otvorena pitanja.

"Zbog privremenih odluka o koeficijentima za raspodjelu ostaje prostora za sumnje da je netko zakinut i da će se stvari riješiti poravnanjima. Tu su i sumnje u obračune koji proizilaze iz krajnje potrošnje. Nepostizanje suglasnosti ni kod utvrđivanja privremenih koeficijenata za kvartala razdoblja stvara dodatne tenzije i rezultat su tužbe među entitetima", istakao je Bevanda.

Bevanda je izrazio bojazan da se u svemu ovome ne napravi šteta svima tako što će uništiti jednu od najboljih i najprofitabilnijih institucija - Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Komentirajući rad Vijeća ministara u ovom mandatu, Bevanda je rekao da je moglo i više i bolje. 

Kopirati
Drag cursor here to close