Ali spremni za pregovore

Aerodromi Mostar Tuzla i Banja Luka tražili ukidanje putničke naknade, BHDCA - odbila

BHDCA je spremna na razgovore i spremna je da sasluša sve inicijative, i one su uvijek dobrodošle, naveli su, no ukidanje naknade nije opcija.
Gospodarstvo / Novac | 08. 08. 2023. u 08:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) dobila je inicijativu tri zračne luke u vezi s rješavanjem pitanja naknade koja se naplaćuje na osnovu Odluke o visini naknade koju plaća operator zrakoplova po prevezenom putniku i toni prevezenog tereta u odlasku sa zračnih luka u BiH.

Inicijativu su uputila tri bh. aerodroma - Tuzla, Banja Luka i Mostar, sa zahtjevom da se izvan snage stavi odluka o naplaćivanju naknade od tri KM po odlazećem putniku i 40 KM po toni prevezene prtljage.

Spremni za pregovore

''BHDCA je spremna na razgovore i spremna je da sasluša sve inicijative, i one su uvijek dobrodošle. Međutim, za BHDCA nije prihvatljivo potpuno ukidanje te naknade. Prije nekoliko dana održan je i sastanak s predstavnicima Aerodroma Banja Luka na kome je dogovoreno da se održi jedan zajednički sveobuhvatni sastanak svih zainteresiranih institucija i organizacija iz BiH na kom bi se trebalo naći rješenje za ovo pitanje - izjavio je za Fenu stručni suradnik za odnose s javnošću BHDCA Aleksandar Lalović.

Kako je dodao, ta naknada je, kroz različite dokumente, preporuka Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) i kao takvu imaju je sve zemlje u okruženju i EU, a propisana je i Zakonom o zrakoplovstvu BiH.

Lalović je napomenuo da je Bosna i Hercegovina posljednja država u okruženju koja je uvela tu naknadu, 2017. godine uz suglasnost Vijeća ministara BiH i poštujući sve propise, procedure i mišljenje prilikom njenog donošenja.

''Napominjemo da je BHDCA prilikom donošenja te odluke imala i konzultacije s Međunarodnom asocijacijom zračnih prijevoznika (IATA), te da nema nikakvih problema s aviokompanijama prilikom ispostavljanja faktura. Naglašavamo da sve aviokompanije koje prometuju s Aerodroma Sarajevo sve vrijeme uredno izvršavaju svoje obaveze prema BHDCA, pa čak i tzv. niskotarifne. Zbog toga sumnjamo da je samo navedena naknada razlog zbog kog su pojedine 'niskotarifne' aviokompanije odlučile se za smanjenje broja letova s pojedinih aerodroma u BiH. Kao što je poznato, politika, odnosno strategija takvih kompanija je neprestano 'seljenje' i uspostavljanje novih, a zatvaranje postojećih baza ili stalna promjena ruta, što su uostalom potvrdili iz jedne kompanije, najavljujući reduciranje prometa s tuzlanskog aerodroma'' dodao je Lalović.

Usporedba s državama u okruženju

Naveo je da se BHDCA prilikom utvrđivanja visine naknade u BiH rukovodila i uspoređivala visinu naknade s naknadama koje imaju države u okruženju, kao i prometom u tim državama, te se naknada koja je propisana u BiH kreće u tim okvirima.

Odluka koja je donesena ove godine i koja je stupila na snagu u srpnju, kako je naveo Lalović, prošla je istu proceduru i uz poštivanje svih propisa, mišljenja i uz suglasnost Vijeća ministara BiH, a razlike u odnosu na Odluku iz 2017. godine su tehničke prirode i odnose se, prije svega, na obvezu aerodromskih operatora u vezi s dostavljanjem izvještaja Direkciji, postupanje Direkcije i drugih institucija u slučaju nedostavljanja izvještaja, te namjenu i odnos utroška prikupljenih sredstava.

''Različite su opcije i rješenja kojim se može premašiti to pitanje i mi ne bismo da prejudiciramo konačno rješenje. Na primjer, lokalne zajednice, turističke organizacije, pružateljii turističkih usluga u mnogim državama, kao određeni vid subvencija, preuzele su na sebe plaćanje ove naknade. Jedno od rješenja može biti i model Hrvatske koja je navedenu naknadu riješila tako što je izvršila kategorizaciju aerodroma, njihovog prometa i obujma prometa i prema tome naplaćuje naknadu'', rekao je Lalović.

Sredstva koja se prikupe od ove naknade namijenjena su za, u skladu s ICAO preporukama, adekvatno ispunjavanje nadležnosti BHDCA u oblasti civilnog zrakoplovstva kako za razvoj i unapređenje civilnog zrakoplovstva kroz angažiranje kvalificiranog i iskusnog zrakoplovno-stručnog kadra, te specijalističko i tehničko osposoblјavanje, tako i za unapređenje sigurnosti letenja u generalnoj avijaciji i podizanje razine zračne sigurnosti na međunarodnim aerodromima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close