Crne prognoze

U novu smo godinu ušli s 85.000 novih siromaha?!

Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2022. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Gotovo polovina građana u BiH živi na granici ili ispod granice siromaštva, pokazuju istraživanja nevladinog sektora, što nas svrstava među najsiromašnije zemlje u Europi, objavio je Večernji list.

  / Bljesak.info

Situacija je dodatno pogoršana zbog pandemije, a kako navode novine, procjenjuje se da smo 2021. godinu završili s 85 tisuća novosiromašnih.

600 KM

Građani koji mogu podmiriti potrošačku košaricu za četveročlanu obitelj od 2000 KM su na razini statističke pogreške. Sve češći valovi poskupljenja roba i usluga gurnut će građane ove zemlje u još veće beznađe i ekstremnije siromaštvo ne budu li donesene adekvatne mjere na državnoj ili barem entitetskoj razini. 

“U Bosni i Hercegovini je 23 posto stanovništva ispod crte apsolutnog siromaštva. Procjena Svjetske banke iz 2020. godine je da će zbog pandemije biti između 35.000 i 80.000 novosiromašnih”, kazala je za BHRT Ranka Ninković-Papić, ravnateljica Zaklade za socijalno uključivanje u BiH.

Male plaće nedovoljne za život dostojan čovjeka, loši uvjeti rada, ekonomsko-socijalna i politička nestabilnost, utjecali su da radnici kupuju karte u jednom smjeru i zauvijek napuštaju našu zemlju, smatra predsjednica Saveza sindikata RS-a.

“Negdje oko 120.000 do 125.000 prima plaću do 300 eura ili 600 maraka. Pri tome treba znati da je najniža plaća u Republici Srpskoj 540 KM. I tu najnižu plaću trebaju primati nekvalificirani radnici, a naša je procjena da je takvih 13.000. Otkud ovih 100.000 u toj kategoriji”, kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Skuplje je sve

Svjedočimo brojnim poskupljenjima, a sve više ljudi ne može svojom plaćom podmiriti ni osnovne životne potrebe. Takav trend, čini se, nastavlja se. Cijene neumoljivo rastu. Skuplje je sve; od hrane, odjeće, prijevoza, pića…

Cijene na godišnjoj razini više su za 4,3%. Svakodnevna poskupljenja brojne građane dovela su u nezavidan položaj, a mnogi poručuju kako nemaju ni za osnovno. Pokrivenost troškova života, odnosno onoga što je potrošačka košarica onime što je prosječna plaća - je oko 45%.

Brojke su u stvarnosti negativnije jer najveći broj radnika ne prima tu prosječnu plaću već iznos znatno niži od toga. Najveći broj ljudi, čak njih oko 65% u Federaciji BiH, radi za primanja do 650 KM, rasta plaća nema.

''A svima je kristalno jasno da iznos od 406 KM, koliko sad iznosi minimalac u FBiH, nije dovoljan ni za najosnovnije pa ni hranu za cijeli mjesec. Za nju je u studenome četveročlanoj obitelji trebalo 1052,19 KM. Sasvim je jasno da ni s dvije minimalne plaće nije moguće podmiriti samo hranu. Stoga ne čudi ogroman rast broja siromašnih. S rastom broja siromašnih, raste broj onih koji napuštaju zemlju, a po svemu sudeći, i jednih i drugih bit će još i više'', piše Večernjak.

Kopirati
Drag cursor here to close