RS

1.052 nezaposlene porodilje dobile 405 KM

Iznos od 405 KM primat će u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i za svako treće dijete i sljedeće dijete 18 mjeseci.
Gospodarstvo / Novac | 01. 05. 2018. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo na porodiljni dodatak, u iznosu od 405 KM mjesečno, ostvarile su 1.052 nezaposlene majke u Republici Srpskoj (RS).

Porodilje bez posla dobivaju ovaj iznos iz entitetskog proračuna na osnovu novog Zakona o dječjoj zaštiti.

Iznos od 405 KM primat će u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i za svako treće dijete i sljedeće dijete 18 mjeseci.

Za realizaciju ovog prava od 1. siječnja do 31. ožujka, ukupno je isplaćeno 1.217.085 KM, podaci su entitetskog Ministarstva zdravlja.

Pravo na spomenuti mjesečni iznos ima svaka porodilja, koja je u vrijeme rođenja djeteta nezaposlena, bez obzira na njezino ili imovinsko stanje njezine obitelji.

Jedan od uvjeta je da na dan rođenja djeteta mora biti redovno prijavljena na Zavodu za zapošljavanje RS-a.

Jedan broj nezaposlenih majki, koje ne ostvaruju pravo na porodiljni dodatak u RS-u, predalo je u veljači Ustavnom sudu RS-a prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o dječjoj zaštiti.

Tvrde da je zakon sporan, jer se, kako smatraju, majke dijele na one koje su rodile nakon 1. prosinca 2017. i one prije tog datuma, iako obje imaju djecu koja su manja od 12, odnosno 18 mjeseci.

Predstavnici vlasti u RS-u ističu da ove optužbe ne stoje, a entitetska premijerka Željka Cvijanović je ranije ukazivala da zakon ima socijalnu dimenziju i umanjuje diskriminaciju između zaposlenih i nezaposlenih porodilja.

Kopirati
Drag cursor here to close