"Domaće stanovništvo osigurano"

VIDEO | Proizvođači peleta tužit će BiH: Traži se odgovornost ministara

Posljednja tri mjeseca, kažu proizvođači, apsolutno nema prodaje na domaćem tržištu jer je ovdašnje stanovništvo već osigurano.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 01. 2023. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH najavili su da će tražiti nadoknadu štete nastale zabranom izvoza koja je na snazi već šest mjeseci. Tvrde da je zbog nemogućnosti plasiranja proizvoda ugrožena proizvodnja te da se gase pogoni. Najavljuju i tužbe.

Zabrana izvoza peleta na snazi je šest mjeseci. Cijene za domaće tržište ograničene. Domaći kupci već namireni, a proizvođači u problemu. Nemaju kome plasirati pelet dok se ne dozvoli izvoz. Posljednja tri mjeseca, kažu, apsolutno nema prodaje na domaćem tržištu jer je ovdašnje stanovništvo već osigurano.

"Mrtvi period" 

"To je mrtvi period za nas. Tada nama inozemni kupci uplaćuju određene avanse za čitavu sljedeću godinu. I mi preživimo sljedećih par mjeseci od toga. Sada ne da nećemo primiti te avanse nego ćemo teško povratiti povjerenje tih kupaca da uopće ugovaramo i prodajemo pelet na tim tržištima", navodi predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović.

Desetak proizvođača obustavili su proizvodnju, a pojedini pogoni oglašeni su za prodaju. Vlasnici pogona koji su oglasili prodaju se nisu željeli javno oglašavati, ali su za BHRT potvrdili da su problemi zbog nemogućnosti izvoza jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili obustaviti proizvodnju.

Video: Proizvođači peleta najavljuju tužbe zbog nemogućnosti izvoza

Smanjenu potražnju za svim proizvodima od drveta bilježe i trgovci, pripisujući to vremenskim uvjetima.

"U ovom trenutku bilježimo skoro pa nikakvu prodaju, prodaje skoro da i nema, neke su prognoze da će zima biti blaga", kaže menadžer kompanije Drvosječa Muhamed Helać.

Iz nadležnog Ministarstva nisu mogli odgovoriti hoće li nakon isteka roka 31. siječnja, odluka o zabrani izvoza biti produžena ili ukinuta.

Podsjećaju da su na osnovu Zaključka Vlade Republike Srpske, predložili Savjetu ministara BiH izmjene Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta kako bi se domaćim proizvođačima dozvolio izvoz peleta na inozemna tržišta u periodu od 60 dana, ali da nije bilo potrebne suglasnosti svih ministara.

Tužba

"Savjet ministara BiH na 81. izvanrednoj telefonskoj sjednici, koja je održana 15. prosinca 2022. godine, u prvom krugu glasanja nije postigao potreban konsenzus o usvajanju izmjena Odluke. Nakon obavljenih konzultacija, drugi krug glasanja održan je istog dana, na 82. izvanrednoj telefonskoj sjednici, ali je ishod bio isti, odnosno nije bilo konsenzusa za izmjenu Odluke kako bismo omogućili izvoz peleta u periodu od 60 dana. U oba kruga glasanja, protiv usvajanja ove odluke bili su bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH", navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Asocijacije proizvođača peleta najavili su da će u narednih par dana podnijeti tužbu protiv BiH. Tražit će, kažu, i odgovornost ministara koji su glasali protiv odluke o ukidanju zabrane izvoza peleta.

Tvrde da nisu odgovorni za visoke cijene peleta i da su bile uvjetovane visokim ulaznim troškovima. Podsjetimo, nakon naglog rasta cijena peleta Vlade oba entiteta propisale su da tona peleta ne može biti skuplja u prodaji od 560 KM. Odluke su stupile na snagu 12. studenog, a Savjet ministara BiH zabranio je izvoz peleta do 31. siječnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close