Hrvatska

Kriza brodogradilišta – radnici u štrajku dolaze pred Vladu i Sabor

Radnici dvaju brodogradilišta iz Pule i Rijeke u ponedjeljak dolaze autobusima pred Hrvatsku vladu i Sabor tražiti isplatu plaća i pomoć u sanaciji brodograđevnih divova Uljanika i 3. maja
Gospodarstvo / Industrija | 25. 08. 2018. u 13:00 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Uljanik grupe, koja obuhvaća brodogradilišta u Rijeci i u Puli, nakon tri dana štrajka u brodogradilištima su najavili svoj organizirani dolazak autobusima u ponedjeljak u Zagreb, ispred Vlade i Sabora gdje će zahtijevati pomoć za spas brodograđevne industrije, ali i isplatu zaostale plaće za srpanj.

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik i 3. maja, brodogradilišta iz Rijeke, drugog najvećeg brodogradilišta na sjevernom Jadranu koje je 2013. integrirano je u Uljanik grupu koja zapošljava 4.400 radnika, nisu dobili plaće za srpanj.

Štrajk u organizaciji štrajkaškog odbora i sindikata Uljanika će, kako je najavljeno, trajati do ispunjenja zahtjeva o isplati plaće. Radnici Uljanika traže isplatu zaostale plaće, ali i odlazak Uprave na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom.

Radnici upravu ovog dioničkog društva, u kojem dionice imaju i sami radnici, smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda je izjavio da se ne osjeća krivim za probleme u kojima se nalaze ova dva brodogradilišta koja više nemaju sredstava za isplatiti plaće za 4.400 radnika u Rijeci i Puli.

Radnici 3. maja, kao i cijele Uljanik grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, budući da se u tom brodogradilištu zbog nedostatka materijala već mjesecima ne radi.

Iz Uprave Uljanika su ranije upozoravali na nagomilane probleme, na izostanak postojanja sustavnog modela financiranja, kroničan nedostatak stručnih radnika i ukupnog okvira praćenja brodogradnje kao složene industrije, što je pak dovelo do kašnjenja u financiranju, projektiranju, planiranju i posljedično u gradnji brodova, kako u Rijeci, tako i u Puli.

Uprava poručuje kako bi se usvajanjem programa restrukturiranja riješili svi nagomilani problemi kroz godine nepostojanja sustava praćenja brodogradnje kao strateške industrije.

U prošli četvrtak je održan i sastanak Uprave Uljanika i članova Vlade, a ministar gospodarstva Darko Horvat je nakon sastanka izjavio kako je Upravi sugerirao da u ime radnika blokira račun tvrtke te da na taj način omogući državi da im isplati barem tri minimalne plaće.

Prije prihvaćanja programa restrukturiranja isplatu plaća u Uljaniku nije spreman dati niti potencijalni strateški partner Danko Končar. 

Kao jedno od rješenja sve se češće spominje stečaj, stečaj s preustrojem ili s predstečajnom nagodbom, no ministar gospodarstva Horvat je poručio da će Vlada i dalj tražiti rješenje za nastavak poslovanja Uljanika, odnosno za održanje brodograđevne industrije u Rijeci i Puli.

Najavljuje se kako bi uspješno restrukturiranje podrazumijevalo otpuštanje najmanje tisuću radnika, koji bi modernizacijom poslovanja u skladu sa europskim i svjetskim trendovima, postali tehnološki višak.

Hrvatska vlada je na početku ove godine u dogovoru sa Europskom komisijom (EK) dala jamstva vrijedna preko 700 milijuna kuna (95 miljuna eura), kao kredit za sanaciju poslovanja koji je omogućio poslovanje Uljanika u posljednih sedam mjeseci.

Krajem 2017. godine okončano je razdoblje dozvoljenih državnih poticaja na ime doprinosa restrukturiranja brodogradilišta. Od stjecanja samostalnosti, ukupna hrvatska brodogradnja je sanirana sa 31,3 milijarde kuna (4,22 milijarde eura).

Danas je Hrvatska na svjetskoj ljestvici brodograđevne proizvodnje na desetom mjestu sa udjelom 0,33 posto, a u europskim razmjerima je na trećem mjestu sa udjelom 21,4 posto.

Uljanikova dva brodogradilišta posljednjih su se godina fokusirala na izgradnju visokosofisticiranih plovila kao što su jaružala, radne platforme, brodovi za prijevoz žive stoke i tzv. RORO brodovi, a godine 2016. Uljanik je ugovorio izgradnju prvi luksuzni istraživački brod za australskog naručitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close