Otpad iz NE Krško

Sastanak Koordinacijskog tijela za Trgovsku goru - Inicirati sastanak sa Slovenijom

Sastanak Koordinacijskog tijela za Trgovsku goru: Inicirati sastanak sa Slovenijom u vezi sa odlaganjem otpada iz NE Krško  
Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2023. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas u Sarajevu sastanak Koordinacionog tijela s članovima Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru.

Ministar Košarac informirao je sudionike današnjeg sastanka da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH službenim putem obavijestilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske o namjeri BiH da sudjeluje u postupku procjene utjecaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Zahtjevi

Dodao je da će u definiranom roku hrvatskoj strani biti dostavljeni zahtjevi, primjedbe i ključna pitanja koja bi trebalo da budu razmotrena u studiji o utjecaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na ovoj lokaciji.

''Naše opredjeljenje, pravo i obveza je da sudjelujemo u cijelom procesu. U skladu s procedurama i međunarodnim konvencijama, zahtjeve i primjedbe ćemo hrvatskoj strani dostaviti putem Ministarstva inostranih poslova BiH, odnosno diplomatsko-konzularne mreže, te Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje je kontakt točka za Espo konvenciju'', rekao je ministar Košarac.

Istaknuo je da su nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH potpuno motivirane i da provode aktivnosti u skladu sa definiranim planom rada Ekspertskog tima.

Članovi Koordinacionog tijela prihvatili su Akcijski plan Republike Srpske s projekcijom budžetskih sredstava neophodnih za istraživanja u Republici Srpskoj, odnosno u općinama koje gravitiraju slivu rijeke Une i pojasu Trgovske gore. Istaknuto je da će Federacija BiH do kraja ovog mjeseca sačiniti svoj akcioni plan.

Akcijski planovi RS-a

''Akcijski planovi Republike Srpske i Federacije BiH su osnova da naši eksperti počnu s istraživanjem terena na temelju agende koju je utvrdio Ekspertski tim'', rekao je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku zaključeno je da će od Savjeta ministara BiH biti zatražena dopuna odluke o imenovanju članova Koordinacionog tijela, tako da u ovo radno tijelo bude imenovan i predstavnik Ministarstva inostranih poslova BiH.

Članovi Koordinacionog tijela prihvatili su inicijativu ministra Košarca da putem Ministarstva inostranih poslova BiH bude upućen zahtjev za zvanični sastanak s nadležnim institucijama Slovenije kako bi se razgovaralo o problematici izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

Ministar Košarac informirao je članove Koordinacionog tijela, Pravnog i Ekspertskog tima o razgovorima koje je imao s premijerom Slovenije Robertom Golobom prilikom njegove nedavne posjete BiH.

''Ohrabrila me je činjenica da je premijer Golob iskazao razumijevanje za ovaj problem, te da je izrazio spremnost da u narednom periodu otvoreno razgovaramo o Trgovskoj gori. Naš cilj je u Sloveniji otvorimo diskusiju s predstavnicima tamošnjih institucija i dobijemo sveobuhvatne informacije o odnosu ove države s Hrvatskom kada je u pitanju odlaganje otpada iz Nuklearne elektrane Krško'', naveo je ministar Košarac.

Najavio je da će idući tjedan predmetnoj problematici razgovarati i s veleposlanikom Slovenije u BiH.

Sav otpad na granici

Podsjetimo, prošli tjedan su Nezavisne novine objavile su detalje doklumenta kojem su u posjedu da Hrvatska na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor na Uni, koja je 800 metara zračne linije udaljena od Novog Grada u BiH, pored radioaktivnog, planira odlagati i medicinski, industrijski, vojni, službeni i javni otpad.

Naime, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško uputio je Upravi za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske informaciju sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaju na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, koju je Ministarstvo objavilo 6. veljače ove godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close