odgovor

Trgovska gora: Hrvatska tvrdi da je sve na vrijeme

Gospodarstvo / Ekologija | 03. 03. 2023. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić opovrgnuo je u petak optužbe ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca da Hrvatska nije pravodobno izvijestila o nakani izrade studije utjecaja na okoliš potrebnu za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, izvještava Hina.

Košarac je u četvrtak rekao kako Hrvatska na "podao i perfidan način" pokušava realizirati projekt gradnje odlagališta na Trgovskoj gori, ustvrdivši da od hrvatskog Ministarstva gospodarstva nije dobio obavijest o pokrenutom postupku izrade studije utjecaja na okoliš.

Hrvatski veleposlanik Sabolić je potvrdio kako je Hrvatska pravodobno izvršila svoje obveze izvijestivši potkraj veljače tijela vlasti u BiH diplomatskim putem o provedbi postupka izrade studije o utjecaju na okoliš odlagališta na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

BiH je, po njegovim riječima, na taj način, sukladno Konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, ''pozvana u odgovarajućem roku službeno najaviti svoje sudjelovanje u postupku procjene utjecaja na okoliš te dostaviti eventualne primjedbe i prijedloge''.

Košarac nakon toga nije ponudio nikakvu ispriku, nego je samo izjavio kako će BiH sudjelovati u izradi studije.

"Hrvatskoj strani dostavit ćemo naše zahtjeve, primjedbe i ključna pitanja, koja bi trebalo biti razmotrena u studiji", stoji u pisanoj izjavi koju je Košarac dostavio medijima, navela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close