Za sada nema točnih informacija

Nitko ništa ne zna: Trošarine ipak neće izazvati porast cijena struje?

U EU je električna energija definirana kao trošarinski proizvod.
Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2018. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U javnosti su se u proteklih nekoliko dana pojavile informacije da bi Bosna i Hercegovina, u skladu s direktivama iz Bruxellesa, do kraja godine mogla uvesti trošarine na električnu energiju.

Dalje se navodi da bi zakon o tome trebalo donijeti do polovine ove godine, pa onda izraditi poslovnik, a tek krajem godine definirati visinu trošarina.

Izvan konteksta

No, o tome, kako su za Avaz rekli, ni u Vijeću ministara ni u Federalnoj vladi ništa ne znaju.

Ratko Kovačević, glasnogovotnik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), kazao je za "Dnevni avaz" da je cijela ta priča izvađena iz konteksta.

''UNO priprema novi prijedlog zakona o trošarinama, jer ovaj nije usklađen s direktivama iz EU. Taj zakon trebao bi biti spreman do sredine ove godine, a potom napravljen i pravilnik o njegovoj primjeni'', rekao je Kovačević.

Podsjetio da je u EU električna energija definirana kao trošarinski proizvod.

Složena procedura

''U ovom trenutku ne znam hoće li kod nas to biti stavljeno ili ne. Idemo u pravcu da uskladimo taj propis, ali onog trenutka kada to bude urađeno, taj zakon mora proći Upravni odbor UNO, Vijeće ministara i Parlament BiH. Tek tada će se moći pričati o tome'', istaknuo je Kovačević.

Na kraju je Kovačević kazao da ne želi komentirati moguće poskupljenje električne energije po nekom drugom osnovu.

Zbog trošarina, za sada, sigurno neće.

Bevanda: Nije mi jasno o čemu se uopće polemizira

Državni ministar financija Vjekoslav Bevanda i predsjedavajući Upravnog odbora UNO kazao je jučer da to tijelo nije dobilo nikakvu inicijativu za izmjene Zakona o trošarinama.

''Nije mi jasno o čemu se uopće polemizira u javnosti osim ako nekome nije u interesu da diže tenzije i pobune'', naglasio je Bevanda u izjavi za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close