Lagali nas....

Zakon o trošarinama: Kako nam ''naši'' u oči govore neistine

''Dok se oni bore za MMF, Svjetsku banku i međunarodnu zajednicu, ovih dana se podižu političke optužnice protiv hrvatskih branitelja za UZP i etničko čišćenje jedinih multietničkih područja u BiH. Jesu li vam trošarine nacionalni interes?''
Vijesti / Politika | 01. 02. 2018. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka oglasila se priopćenjem za javnost, kritizirajući Zakon o trošarinama na gorivo, koje je danas poskupjelo.

''Skoro dvije godine se po medijima vukla priča o trošarinama na gorivo i neophodnosti usvajanja nedavno usvojenog zakona.  Cijelo to vrijeme smo izražavali svoje protivljenje i govorili istu stvar: dodatne trošarine osigurane novim zakonom nisu ništa drugo nego financijska garancija za vraćanje uzetih kredita i onih koji se tek trebaju preuzeti, nikakva nova radna mjesta, prosperitet i kilometri autocesta. Ono što je najžalosnije je što su hrvatski zastupnici bili najveći zagovornici ovih obmana naroda. Da se radilo o neistinama pokazalo je vrijeme, a jučer je sve to i priznao najveći zagovornik trošarina Vjekoslav Bevanda'', piše u svom priopćenju HRS.

Ova stranka je istaknula dvije neistine koje su plasirane preko medija.

''Listopad 2017.: ''Novim zakonom naftni derivati će poskupjeti 15 do 18 pfeninga, tako da će spremnik goriva poskupiti za oko 7,5 KM.'' Neistina! Kao posljedice novog zakona, gorivo će poskupiti minimalno za 0,25 KM + PDV (dakle 30 pfeninga), dok će plin poskupiti 0,40 KM plus PDV (dakle oko 50 pfeninga). U konačnici će pun spremnik poskupiti ne za 7,5 KM, nego i do 13 KM, a moguće i više, jer će cijena ovisiti o distributerima.

Rujan 2017.: ''Usvajanje zakona o trošarinama će biti poticaj reformama, omogućit će izgradnju modernog autoputa i otvoriti put prijeko potrebnim investicijama i radnim mjestima. Preko 2000 radnih mjesta ja predviđeno.'' Da je ovo neistina, jučer je za N1 potvrdio sami Vjekoslav Bevanda: „Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autocesta, nego će služiti kao sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama.'', navode u priopćenju HRS-a.

Oni navode kako zastupnici u vlasti ne zastupaju narod.

''Dakle, kada govorimo kako „naši“ zastupnici u vlasti ne zastupaju narod koji ih je birao, nego svjetske financijske institucije i međunarodnu zajednicu, evo dokaza kako smo u pravu. Do kada ćemo dopuštati da nas otvoreno lažu? Gdje nestadoše ciljevi za koje ih se skoro plebiscitarno podržalo na prošlim Općim izborima? Dok se oni bore za MMF, Svjetsku banku i međunarodnu zajednicu, ovih dana se podižu političke optužnice protiv hrvatskih branitelja za UZP i etničko čišćenje jedinih multietničkih područja u BiH. Jesu li vam trošarine nacionalni interes? Imajte ovo u vidu u listopadu ove godine!'', poručili su iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close