RS

Ne odobravaju se prekvalifikacije iz drugih struka u zdravstvo

Poslodavci su ukazali na nedostatak profesionalnih kompetencija osoba koja su završila programe obrazovanja odraslih za zanimanja u zdravstvu
Gospodarstvo / Flash | 06. 07. 2020. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska u narednom razdoblju ne odobrava prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u struku zdravstva, već samo unutar struke za drugo zanimanje, javlja Anadolija.

"Ministarstvo prosvjete i kulture je od predstavnika poslodavaca zaprimilo niz predstavki kojima se ukazuje na nedostatak profesionalnih kompetencija osoba koja su završila programe obrazovanja odraslih za zanimanja u struci zdravstvo", navedeno je u priopćenju.

Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sustava RS, te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovne nastavne planove i programe, te  kako se istim definiraju ishodi učenja, Ministarstvo je stava da je prekvalifikacija opravdana samo unutar struke zdravstvo.

"Budući da je u tijeku reforma obrazovanja, između ostalog za srednje obrazovanje i odgoj, planirano je da se precizno definiraju standardi, ishodi i kompetencije u struci zdravstvo i da se navedeno uskladi s Direktivama EU i smjernicama Europske federacije vijeća medicinskih sestara", navodi se u priopćenju.

Navode da odobrenja za izvođenje formalnih programa obrazovanja ima 75 ustanova, od čega srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje izvode 53 ustanove. Dvije specijalizirane ustanove izvode programe za stjecanje osnovnog obrazovanja, kao i programe za stjecanje srednje stručne spreme, prekvalifikacije i dokvalifikacije.             

"Obrazovanje odraslih doprinosi unapređenju znanja i vještina radno sposobnog stanovništva u skladu sa zahtjevima tržišta rada i time pozitivno utiče na ekonomski i društveni razvoj Republike Srpske. S tim u vezi, cilj nam je stvaranje simbioze između obrazovanja i tržišta rada, odnosno poslodavaca. Cilj obrazovnog sustava, a u sklopu njega i obrazovanja odraslih, je preuzeti ključnu ulogu u razvoju društva preko kvalitetnog obrazovanja, jer je kvalitetno obrazovanje resurs za razvoj privrede, svakog pojedinca i društva u cjelini", priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close