Borenović tvrdi

Maline su jagodica bobica za nabavke u RS-u?

Borenović je rekao kako je ovo "samo jedna sporna nabavka u moru nabavki koje su se odigrale u posljednjih nekoliko mjeseci".
Vijesti / Politika | 09. 06. 2020. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska je putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore narodnim parama, proračunskim novcem, novcem iz doprinosa za 157.312 KM po jednom komadu, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"Konkretno, 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Uvjerljivo najskuplje, uvjerljivo po najvećoj cijeni, rekordnoj u regiji. I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazateljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18 i 27 tisuća KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po RS, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenama četiri, pet puta od tržišnih", naveo je Borenović pred medijima.

Kako je kazao, ovo je "samo jedna sporna nabavka u moru nabavki koje su se odigrale u posljednjih nekoliko mjeseci".

"Iz odgovora koji smo dobili, jasno je da je ovih 50 respiratora nabavljeno po cijeni od nešto manje od tri milijuna KM, a vidimo da su prodani po cijeni od oko skoro osam milijuna KM. Ovdje se radi o ozbiljnoj radnji, vjerojatno organiziranoj, pojedinaca koji su bliski s vlastima i koji su iskoristili jednu užasnu situaciju. Ovdje se radi o ozbiljnoj pljački, ovdje je samo jedan u moru primjera koje treba detaljno ispitati", naveo je lider PDP-a.

Kako kaže, ovdje je ključno pitanje za ministra zdravlja Alena Šeranića, za premijera i ljude u Vladi RS.

"Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 tisuća KM, onaj čuveni Srebrena malina. I kada pogledamo tu Srebrenu malinu, ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku", rekao je.

Dodao je kako "ovdje postoji ozbiljan posao za pravosuđe''.

''Tražimo objavljivanje svih ugovora vezano za sve nabavke od 15. ožujka do danas. Vidio sam ovaj ugovor, zatražite ga vi od Fonda zdravstvenog osiguranja. Ova nabavka je plaćena avansno šest milijuna KM i to 8. ili 9. travnja, a respiratori su isporučeni nakon više od mjesec dana što govori da je netko bi privilegiran i da polako čeka kako će ići cijena respiratora", naveo je Borenović.

Kopirati
Drag cursor here to close