Možda

Kinezi žele graditi solarne parkove i elektrane oko Černobila

Gospodarstvo / Flash | 22. 11. 2016. u 08:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije kineske tvrtke planiraju graditi gigantski solarni park i elektranu u zoni nuklearnog reaktora u ukrajinskom Černobilu, prenosi Reuters. 

Černobil, mjesto najveće nuklearne katastrofe u povijesti, mogao bi postati gigantski solarni park, potvrdio je ukrajinski ministar ekologije Ostap Semerak.

Nuklearni reaktor u Černobilu iduće bi godine trebao započeti s renovacijom u sklopu projekta vrijednog 1,5 milijardi eura. Nekadašnja nuklearna elektrana okružena je zonom isključenja površine 2.600 četvornih kilometara, na kojoj se uglavnom prostiru šume i močvare, podsjeća Reuters.

''Ogromne društvene i ekonomske koristi možemo imati od renovacije ovog oštećenog područja sa zelenom i obnovljivom energijom'', rekao je menadžer tvrtke.

Iz tvrtke GCL-SI nisu objavili koliko će to koštati, niti su otkrili lokaciju elektrane, a tvrtkin menadžer kazao je samo da su njihovi tehnički stručnjaci na mjestu gradnje proveli već nekoliko inspekcija.

''Ukrajina je donijela zakon kojim se dopušta razvoj toga područja za potrebe poljoprivrede i u druge svrhe, pa to znači da je (radijacija) pod kontrolom'', kazao je menadžer tvrtke koji je želio ostati neimenovan budući da nije ovlašten davati informacije medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close