Rizik velik

Fitch zadržao 'BB' rejting Hrvatske i negativne izglede

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2016. u 09:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na 'BB' i kratkoročni na 'B', a zadržala je i negativne izglede.

Kako navodi u svom priopćenju, postojeći rejting odražava ravnotežu između tereta vanjskog duga i slabe izvedbe gospodarskog rasta s jedne strane i povoljnih pokazatelja te relativno visokog BDP-a po glavi stanovnika s druge strane. Agencija ističe kako je prošlogodišnji proračunski manjak od 3,2 posto BDP-a bio bolji od njihova očekivanja, potpomognut poboljšanom poreznom naplatom i povratkom gospodarskog rasta. U ovoj godini predviđa daljnje smanjenje proračunskog deficita na 2,6 posto BDP-a.

No, napominje da javni dug ostaje i dalje visok, procjenjujući da bi na kraju prognostičkog razdoblja, u 2018. mogao biti na razini od 86,3 posto BDP-a. Navode da je prošlogodišnja stopa rasta od 1,6 posto prilično slaba. U ovoj godini očekuju rast od 1,8 posto, a u razdoblju 2017-2018. prosječan po stopi od 1,9 posto.

U Fitchu ističu i da je politički rizik porastao od njihove zadnje revizije rejtinga hrvatske države u siječnju ove godine.

"Vlada Tihomira Oreškovića postigla je mali napredak na planiranju ključnih reformi, koji bi novoj vladi mogao omogućiti da brzo djeluje. Međutim, lokalni izbori u svibnju 2017. mogli bi odgoditi teške političke reforme. Dodatno, prilično je malo vjerojatno da će HDZ ili SDP ostvariti apsolutnu pobjedu. Fitch očekuje da će iduća vlada biti koalicija između jedne od dviju velikih stranaka i Mosta.

Kopirati
Drag cursor here to close