Koalicija Mostar moj dom

Bernardin Pandža: Stop odlasku! Stambeni poticaj za mlade obitelji…

''Nemogućnost rješenja stambenog pitanja jedan je od razloga odlaska mladih iz Grada, to je činjenica.''
Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2020. u 11:15 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci smo da je Mostar jedan od najskupljih gradova u BiH po cijeni kvadrata stana bilo da se radi o novom ili polovnom stanu odnosno novogradnji ili starogradnji.

Cijene stanova u Gradu formira slobodno tržište tj. ponuda i potražnja te cijene dvosobnog stana površine 60 m2 iznose od 100.000 do 150.000 KM.

Kakva je mogućnost mladim obiteljima kupiti dvosoban stan?

Ukoliko u prosječnoj četveročlanoj mladoj obitelji koju čine roditelji i dvoje djece, rade oba roditelja i ostvaruju prosječnu plaću od po 962,00 KM, a potrošačka košarica iznosi 1.822,00 KM, kad i kako mogu kupiti svoj stan? Jasno - nikad.

Kako riješiti ovaj gorući problem?

Kako se u potrošačku košaricu uračunava i mjesečni najam stana od oko 450,00 KM jasno je rješenje stambenog pitanja u dugoročnom kreditu. Dugoročni krediti od 120.000,00 KM na 240 mjeseci imaju mjesečne anuitete oko 750,00 KM, te se treba vratiti ukupno 184.000,00 KM kredita. Znači na navedenu glavnicu korisnik kredita treba za 20 godina vratiti oko 64.000,00 KM koju čine troškovi obrade kredita i kamata.

Konkretna mjera je da Grad preuzme dio kamata točnije 50% i tako sufinanciranjem kamata pomaže mladoj obitelji u rješenju najbitnijeg egzistencijalnog problema.

Ako je bivši sustav mogao izgraditi zgrade i stanove dodijeliti radnicima, može i ovaj demokratski sustav makar preuzeti dio kamata za stan i tako dati podršku životu u Gradu. Podržimo roditeljstvo!

Nemogućnost rješenja stambenog pitanja jedan je od razloga odlaska mladih iz Grada, to je činjenica.

Prioritet su nam mladi, jer želimo te mlade osobe zadržati u našem gradu pomoći im u rješavanju egzistencijalnog pitanja kako ne bi odlazili kao što nam se to sad događa.

Dragi građani Mostara i dragi mladi, ukoliko uđem u Gradsko vijeće, biti ću Vaš glas i zalagat ću se da Grad osnuje stambeni fond i preko njega izravno pomogne mladim obiteljima pri rješavanju njihovog stambenog pitanja.

Kako ne bi zanemarili i one mlade obitelji koji žele izgraditi vlastiti dom, predložiti ćemo omogućavanje kupovine potrebnog građevinskog materijala za izgradnju kuće po povoljnijim uvjetima i uz jasne jednokratne pomoći Grada.

Kao poticajnu mjeru u rješenju ovog egzistencijalnog problema predlažemo oslobađanja poreza na promet nekretnina za prvu nekretninu, kao i prijedlog smanjivanja poreza na promet nekretnina sa 5% na 2,5%.

U vremenu kada mladi u sve većem broju napuštaju državu, ovo je minimum koji grad mora i treba uraditi kada su u pitanju mladi i na taj način pomoći pri rješavanju stambenog pitanja.

Bernardin Pandža, mag. novinarstva i komunikologije
Nositelj Gradske liste za grad Mostar ispred Koalicije MOSTAR MOJ DOM

Kopirati
Drag cursor here to close